FIETSEN NAAR HET WERK

Je krijgt volop beweging, je bent lekker buiten en uitstoot is er niet, behalve dan je adem. We hebben het hier natuurlijk over fietsen. Sla drie vliegen in één klap met fietsstimulering.

Fietsregelingen

Hoe maak je het financieel zo aantrekkelijk mogelijk voor je collega’s om wat vaker de fiets te pakken? We zetten de meest gebruikte mogelijkheden kort voor je op een rij.

Lees meer

Fietsvoorzieningen

Fietsstimulering staat of valt met de basics: kun je je dure fiets veilig en droog stallen? En zijn er genoeg oplaadplekken voor e-bikes?

Lees meer

Deelfietsen

De deelfiets hoort wel degelijk thuis in het rijtje quick wins waarmee je medewerkers verleidt om hun auto wat vaker te laten staan.

Lees meer

Fietscampagnes

Laat je goed voorlichten om erachter te komen welke soort campagne het beste bij jullie wensen past. We zetten de bekendste actuele mogelijkheden voor je op een rij.

Lees meer

Reisgedrag beïnvloeden

Je collega’s overhalen om wat vaker de auto te laten staan en ook eens te kiezen voor de fiets. Hoe moeilijk kan het zijn? Hiermee geef je ze een duwtje in de goede richting.

Lees meer

Fietsvriendelijk Bedrijf

Laat je medewerkers zien hoe fietsvriendelijk jullie organisatie al is of wil worden: ga ook voor goud en zet je fietsers in het zonnetje!

Lees meer

Geen tijd om op de rem te trappen.

Fietsen is een goedkope manier om naar je werk te reizen. Zelfs als je een superdeluxe speed pedelec gebruikt voor je dagelijkse woonwerkritten, ben je nog altijd vele malen goedkoper uit dan met een (lease)auto of OV. Reden genoeg om meer te focussen op fietsstimulering. Zeker als je weet dat bijna de helft van alle werknemers op fietsbare afstand van kantoor (minder dan 15 km) woont. Je medewerkers vaker op de fiets te krijgen? Zó pak je dat aan!

Concentratie weg?

Kwartiertje fietsen en je maakt 27% minder fouten.

drag & drop

Gezonder, goedkoper en groener: dit levert fietsstimulering je op

Fietsstimulering is de ideale manier om je medewerkers die op fietsbare afstand wonen meer te laten bewegen en ze duurzamer én meer kostenefficiënt te laten reizen. Ook prettig: hoe meer medewerkers regelmatig op de fiets komen, hoe minder kostbare parkeerruimte je nodig hebt.

Fietsen is gezonder

 • Een fietser is 3% productiever: medewerkers die nog niet aan de Beweegnorm voldoen (wekelijks 2,5 uur matig intensief bewegen) worden 3% productiever als ze dagelijks 4,3km enkele reis lopend of fietsend naar hun werk gaan in plaats van met de auto.
  Wat levert je dat als werkgever op?
  Bij een gemiddelde arbeidsproductiviteit van €30 per uur en 1830 werkbare uren per jaar: €1.647 per medewerker. Dat betekent €0,83 productiviteitswinst per gelopen of gefietste kilometer. (Bron: Decisio-onderzoek voor WIB)
 • Wie op de fiets -of lopend- naar het werk gaat, is niet alleen gezonder, maar ook gelukkiger dan zijn collega die de auto pakt. (Bron: Fietsen123)
 • Medewerkers die dagelijks op de fiets komen, verzuimen jaarlijks 10 tot 15% minder dan autorijders. (Bron: TNO)
  Wat levert je dat als werkgever op?
  Bij een gemiddelde arbeidsproductiviteit van circa 30 euro per uur, betekent dit een productiviteitswinst van €312 op jaarbasis en €0,20 per gefietste woon-werkkilometer. (Bron: Decisio-onderzoek voor WIB)
 • Elke medewerker die twee keer per week 20 minuten naar het werk fietst en daarvoor de auto laat staan, bespaart je als werkgever jaarlijks alleen al €622,- aan gezondheidsgerelateerde kosten (ze zijn productiever en minder vaak ziek, zie onze rekentool).
 • Van regelmatig een half uur fietsen neemt de fitheid toe met 13%. (Bron: TNO)
 • Fietsers zijn gemiddeld 5 kilo lichter dan automobilisten. (The Lancet)
 • Autorijdende forenzen rapporteren de meeste stress vanwege onzekerheid over de duur van hun rit (31%). Wie fietst, ervaart de minste trajectstress (11%). (Securex)

Fietsen is goedkoper

 • De jaarlijkse kosten per fietsende medewerker komen op gemiddeld €555,-, voor een OV-reiziger is dat gemiddeld bijna €3.300,- en voor een leaserijder bijna €1.8000,- (Bron: MT)
 • De gemiddelde kosten van een parkeerplaats zijn € 1.000 per jaar (Bron: Benchmark Mobiliteit).
 • Op een autoparkeerplaats passen 10 fietsen (Bron: Ministerie van I&W)

Handige rekentools

 • Bereken de effecten van meer bewegen met onze eigen rekentool. Deze rekentool is gebaseerd op onderzoek van Decisio (2021).
 • Bereken met de fietscalculator voor bedrijven hoeveel je kunt besparen, met name op autokosten en parkeervoorzieningen.
 • Bereken met de fietscalculator voor forenzen hoeveel calorieën, brandstofkosten en CO2 je bespaart als fietser.
 • Met de rekentool leasefiets bereken je snel of een leasefiets voordeliger is dan de kilometervergoeding die je krijgt.
 • Met Pendle.nl bereken je de totale kosten van je woon-werkverkeer, vergelijk je deze kosten met andere vervoermiddelen en zie je meteen wat je kunt besparen. 

Fietsen is duurzamer

 • Een medewerker die twee keer in de week 7,5 kilometer fietst in plaats van autorijdt, bespaart je 200 kilo CO2-uitstoot per jaar.
 • Eén maand fietsen bespaart net zoveel CO2 als één boom opneemt in een jaar. (Bron: Ministerie van I&W)

Hoe fietsvriendelijk is jouw organisatie?

Doe de flitscheck en kom er in 1 minuut achter hoe jouw organisatie scoort op fietsgebied.

Flitscheck fietsen

Welke woonwerkafstand is prima te fietsen?

 • Tot 7,5 km met een gewone fiets (half uurtje rijden)
 • 10 tot 15 km met een e-bike (30 tot 45 minuten fietsen)
 • 15 tot 30 km met een speed-pedelec (idem).Uiteraard is dit een gemiddelde en afhankelijk van de snelheid waarmee je fietst.

Met deze 3 quick-wins help je medewerkers snel in het zadel

Zorg voor goede voorzieningen
De basis is een goede fietsenstalling met voldoende capaciteit. Liefst overdekt, afgesloten, dicht bij de ingang, veilig en met handige fietsenrekken. Extra voorzieningen: douches en kleedruimtes, kluisjes, oplaadpunten voor e-bikes en een fietsreparatieset (minimaal een fietspomp en een bandenplaksetje).

Geef fietsers ook een goede reiskostenvergoeding
Geef een reiskostenvergoeding van €0,23 cent per gefietste kilometer, óók aan medewerkers die dichtbij wonen. Dit kan nog steeds onbelast binnen de WKR.

Bied alternatieven voor zakelijke afspraken
Stel deelvoertuigen, zoals fietsen, e-bikes, (e-)scooters, (elektrische) auto’s beschikbaar aan je medewerkers. Zij kunnen deze dan gebruiken voor hun zakelijke ritten zodat ze ’s ochtends de fiets kunnen pakken naar het werk in plaats van de auto.

Wat levert fietsen je op?

Wil je weten wat het je organisatie oplevert als medewerkers meer bewegen naar, tijdens en vanuit hun werk? Hier bereken je de financiële- en gezondheidsbaten als meer medewerkers fietsen, wandelen, traplopen en staand of wandelend vergaderen.

Rekentool

Dit kun je nog meer doen als werkgever

 • Doe een nulmeting 
  Hoe reizen medewerkers nu naar het werk? Hoeveel dagen? Waar komen ze vandaan? Hoeveel medewerkers wonen op fietsbare afstand? Een afstand van 7,5 kilometer is prima op de fiets te doen, met een e-bike is een afstand tot 15 kilometer reëel.
 • Financier (deels) de aanschaf en andere fietskosten
  Je medewerkers kiezen sneller voor de fiets als je ze een aantrekkelijke fiscale regeling aanbiedt. De mogelijkheden voor fietsstimulering binnen de Werkkostenregeling (WKR) zijn legio. Werkgeversnetwerken Breikers en BMN zetten de fiscale mogelijkheden voor je op een rij in deze whitepaper. En in deze online overheidsspecial ‘Kies de fiets’ lees je alles over de nieuwe leasefietsregeling.  Je kunt daarnaast ook abonnementen op OV-fiets en stallingskosten vergoeden. Welke regeling de meest gunstige voor jullie is, verschilt per situatie. Je eigen financieel adviseur of het werkgeversnetwerk in jouw regio kan je helpen met kiezen.
 • Beloon fietskilometers
  Bijvoorbeeld via Trappers, ForenZo, Fietsend naar je Werk of Ring-Ring.
 • Doe mee aan stimuleringsacties en -programma’s
  Er zijn regionaal en landelijk diverse fietsstimuleringacties waaraan je als werkgever deel kunt nemen, vaak zelfs gratis als je aangesloten bent bij het lokale werkgeversnetwerk. Deze programma’s of acties maken het extra aantrekkelijk om vaker de fiets te pakken, bijvoorbeeld door het laten uitproberen van e-bikes, kortingen op de aanschaf van een (e-)fiets, speciale apps, wedstrijden enzovoorts. Voorbeelden van regionale fietscampagnes zijn Sjees Gangmakers in Brabant, Ik fiets in Utrecht en Burn Fat not Fuel in Maastricht. Voorbeelden van landelijke fietscampagnes zijn rij2op5, Bike to Work en Go Velo.
 • Maak de fietsroute bekender
  Stimuleer het gebruik van fietsrouteplanners (bijvoorbeeld de routeplanner van de Fietsersbond of die van de ANWB) en plaats de fietsroute (en voorzieningen) ook op je bedrijfssite voor bezoekers.
 • Doe inspiratie op bij andere werkgevers
  Wat doen andere werkgevers aan fietsstimulering, wat kun je nog meer doen en hoe pak je dat aan? Je leest de uitgebreide praktijkvoorbeelden van de elf fietsambassadeurs in deze special van het Ministerie van I&W.

Tipsheet Fietsen

Onze nieuwe tipsheet Fietsen! Zo werk je fietsend aan meer vitaliteit!

Factsheet voordelen van fietsen

Fietsers zijn minder gestrest en zijn minder vaak ziek. Meer weten? Download hier alle cijfers en feiten op een rij.

IN beweging

Al eens gedacht aan fietsen tijdens het werk?
Meer bewegen tijdens de werkdag kan ook fietsend:

 • installeer een fietsbureau
 • plaats (elektrische) deelfietsen om mee naar zakelijke afspraken te rijden
 • overleggen op de fiets? Efteling directeur Fons Jurgens doet het!

INlezen

Wil je verder verdiepen in fietsstimulering? Check dan deze sites:

 • Fietsen naar het werk (Fietsersbond): oa. fiscale regelingen, fietsrouteplanner, fietstesten
 • Fietsspecial (ministerie van I&W): oa. regelingen, voorzieningen, motivatiemiddelen, praktijkverhalen fietsambassadeurs
 • Fietswijzer (Natuur & Milieu): helpt werkgevers een effectief fietsbeleid te ontwikkelen
 • Op de fiets naar het werk (ministerie I&W) : infographic met tips en voordelen

'Kies de fiets' laat zien hoe andere werkgevers het aantrekkelijk maken om de fiets te kiezen

Bekijk deze video van het ministerie over fietsstimulering door werkgevers: UMCG vertelt wat ze doen en wat het hen oplevert en Erik Scherder vertelt wat fietsen doet met je hersenen.

Bekijk video

Top 3 meest
gelezen
artikelen