Doorfietsen: plan de campagne

Laat je goed voorlichten om erachter te komen welke soort campagne het beste bij jullie wensen past. We zetten de bekendste actuele mogelijkheden voor je op een rij.

Wil je je collega’s in beweging krijgen, dan maak je een goede start door de juiste randvoorwaarden te scheppen en drempels weg te nemen: je zorgt voor fijne fietsvoorzieningen en aantrekkelijke fietsregelingen en je weet wat hen beweegt.

Wil je fietsgebruik stimuleren, dan vergt dat uithoudingsvermogen. Een combinatie van maatregelen werkt het beste: eerst een e-bike uitproberen, gevolgd door een aanbod om een e-bike met korting te kopen, werkt beter dan een losse testweek. En dit combineren met bijvoorbeeld punten sparen per fietskilometer en een fietsmaatje ter aanmoediging, werkt nog beter om mensen op de fiets te krijgen én te houden. Net zolang tot fietsen gewoontegedrag is geworden.

Er zijn regionaal en landelijk diverse fietscampagnes en probeeracties voor waaraan je als werkgever met je medewerkers deel kunt nemen, vaak zelfs gratis als je aangesloten bent bij je lokale werkgeversnetwerk. Welke campagne je kiest, hangt af van je wensen en je doelen: wil je aansluiten bij een landelijk initiatief of regionale actie of ga je voor maatwerk? Kies je voor belonen en/of proberen? Hoeveel geld is er beschikbaar? Ga je voor de langere termijn of laat je het bij een kortdurende impuls? Laat je goed voorlichten om erachter te komen welke soort campagne het beste bij jullie wensen past. We zetten de bekendste actuele mogelijkheden voor je op een rij.

Belonen van fietskilometers

Het belonen van gefietste kilometers heeft als voordeel dat je fietsen over een langere periode beloont en stimuleert zodat het gewoontegedrag kan worden. Ook beloon je het werkelijke fietsgebruik en niet (alleen) de aanschaf van de fiets. Naast de onbelaste reiskostenvergoeding van 19 cent per gefietste kilometer, kun je je medewerkers ook laten meedoen aan een spaarprogramma (lees hier hoe dit fiscaal werkt). Registratie van de gefietste kilometers gaat met behulp van een app (Ring-Ring, ForenZo) of met een systeem van fietszendertjes en een kastje in de fietsenstalling (Trappers, Fietsend naar je Werk, Burn Fat Not Fuel).

Met elke gefietste kilometer sparen medewerkers punten. Deze kunnen ze inwisselen voor verschillende dingen: korting bij lokale winkels en initiatieven (Ring-Ring), geld (ForenZo), producten in de webshop (Trappers en Fietsend naar je Werk) of zelf te kiezen incentives (Burn Fat Not Fuel). Het belonen van fietskilometers is ook vaak onderdeel van grotere fietscampagnes, zie verderop. Dit zijn de meest bekende spelers:

Fietscampagnes

Veel campagnes combineren probeerpools met gedragsveranderingselementen, zoals het gebruik van een fietsapp, fietskilometers belonen, fietsambassadeurs inzetten enzovoorts. Er zijn veel regionale en een paar landelijke campagnes. Het aanbod van de regionale campagnes wisselt snel dus informeer bij je regionale werkgeversnetwerk naar het actuele aanbod waar je gratis aan mee kunt doen. Je kunt ook zelf een campagne uitzoeken en deze tegen betaling inzetten binnen jullie organisatie. Voordeel is dat de campagne dan helemaal toegesneden is op jullie wensen en beoogde resultaten en past binnen jullie mobiliteitsbeleid en/of vitaliteitsbeleid.

Bekende en doorlopende landelijke campagnes

 • rij2op5: e-bike probeerpool, fietsmaatje Guus, fietsambassadeurs, on- en offline communicatiecampagne (bikkelseizoen, kick-off, posters, fotowedstrijd, loterij enz.)
 • Go Velo: fietsapp (registratie, feedback, uitdagingen), belonen van fietskilometers, online dashboard, digitale communicatietoolkit, evt. e-bike probeerweken

Een paar actuele en langlopende regionale campagnes

 • Sjees Gangmakers in Brabant: e-bike pool, toolkit, roadshow, app, magazine, aan-de-gang gesprek. Voor Brabantse werkgevers, gesprek en toolkit zijn gratis.
 • Ik fiets in Utrecht: fietsapp, probeerpools, korting op aanschaf, belonen van fietskilometers. In tegenstelling tot Sjees is deze campagne rechtstreeks gericht op individuele forenzen, niet op werkgevers. Deelname is gratis voor iedereen die in de provincie Utrecht woont of werkt.
Vorig jaar introduceerden we voor het eerst de e-bike probeerweken. Na de actie schafte van de 300 deelnemers maar liefst 40% ook daadwerkelijk een e-bike aan.
Carlo Buise, programmamanager mobiliteit bij Radbouw Universiteit in Nijmegen (Bron: fietsspecial Ministerie)
E-bike probeerpools

Onderdeel van veel campagnes is het stimuleren van de aanschaf van een (elektrische) fiets. Dat gebeurt via e-bike probeerpools, al dan niet gekoppeld aan korting op het kopen van een e-bike na afloop van de probeerperiode. De meeste hiervoor genoemde campagnes bieden allemaal probeerpools aan voor je medewerkers. Voorbeelden van regionale campagnes die alleen gericht zijn op gratis probeerpools, vaak gecombineerd met een kortingsaanbod, zijn:

Check voor de looptijd van deze pilots de genoemde sites, de lengte van de aanbodperiodes wisselt sterk. Daarnaast zijn er veel aanbieders die tegen betaling probeerpools op maat leveren aan bedrijven. Ook leasemaatschappijen bieden steeds vaker e-bikes aan als uitbreiding van je leasevloot.

Tip voor grotere organisaties: Organiseer een vitaliteitsdag
Daar kunnen medewerkers allerlei fietsen uitproberen, informatie krijgen over alle fietsregelingen en -voorzieningen en fietsende collega’s geven advies en tips. Combineer dit met bv gezonde lunches in de kantine, wandelend vergaderen, een traploopestafette enzovoorts.

Challenges

Doe samen met je afdeling, locatie of team mee aan een fietsuitdaging. Zo sla je meerdere vliegen in één klap: teambuildingsactiviteit, fietsstimulering en MVO.  Voorbeelden van fietschallenges voor goede doelen zijn HomeRide, Ride for the Roses en Alpe d’HuZes. Tata Steel hield een fietschallenge voor KiKa.

Daarnaast kun je ook meedoen aan landelijke challenges zoals:

 • Low Car Diet: een maand lang zo duurzaam mogelijk van en naar het werk reizen met je organisatie, voor bedrijven, jaarlijks een maand lang in het najaar, deelname is niet gratis.
 • Fiets naar je Werk Dag: voor bedrijven en individuen, deelname is gratis, meestal in het voorjaar, gratis toolkit voor bedrijven, prijzen te winnen.
 • Ik neem autovrij: reis een dag lang met fiets, OV of lopend naar je werk, voor bedrijven en individuen, deelname is gratis, datum bepalen jullie zelf, gratis toolkit voor bedrijven. Enexis begon hiermee met hun Autoloze Dinsdagen.
 • Love to Ride | Fiets naar je Werk-maand: voor bedrijven, jaarlijks een maand lang in voor-of najaar, deelname is niet gratis, prijzen te winnen.
 • Nationale Applausdag: in België al een paar jaar een begrip en vanaf 2021 ook in Nederland: de nationale applausdag voor fietsers. Zet je fietsers in het zonnetje en bedank ze met jullie eigen fietsbelteam.

Check de agenda voor meer evenementen die je in beweging brengen. Organiseer of weet je een leuke activiteit? Geef het door via info@werkeninbeweging.nl en wij nemen ‘m op in de agenda!

Of organiseer zelf een ludieke challenge zoals Fiets versus Auto (wie is sneller op kantoor: de collega op een speed pedelec of de collega die met de auto gaat? Lees hoe Syncasso dit aanpakte).

Quick-win

Gratis e-bikes uitproberen, een uitdagende fietsapp downloaden, punten bij elkaar fietsen voor mooie cadeaus: check bij je lokale werkgeversnetwerk aan welke fietsacties jij en je medewerkers in jouw regio gratis mee kunnen doen.

Wat kost dat nou?

Onderstaande prijzen zijn een globale schatting en een momentopname. Informeer dus altijd bij de aanbieder zelf voor actuele prijzen.

Trappers
Globale kosten per bedrijf (excl. BTW):

 • Eenmalig €1.000 projectkosten (tot 100 medewerkers: €500)
 • €3,50 per gebruiker/per mnd
 • €110 euro per gebruiker/per mnd voor registratie-unit (alleen bij gebruik zender/kastjes)
 • De kilometervergoeding die je als werkgever zelf vaststelt

Ondersteuning bij aanvullende communicatieacties is in principe gratis.

GoVelo
Globale kosten per bedrijf (excl. BTW):

 • Vaste licentiekosten voor gebruik: € 5.000 per jaar
 • €4 – €7 per gebruiker/per mnd (hoe meer deelnemers, hoe lager het bedrag)

Bedragen zijn inclusief de aangeboden spullen in de webshop.

Rij2op5
Globale kosten per bedrijf (excl. BTW):

 • Per jaar per bedrijf (bij deelname 1-3 bedrijven): €2.800
 • Bij deelname 4 of meer bedrijven: €2.000

(inclusief reserveringssysteem voor 1 e-bike)

 • Reserveringssysteem voor iedere volgende fiets: € 225
En, levert het nog wat op?

Rij2op5
Zo’n 500 bedrijven, 20 bedrijventerreinen en 20 gemeenten deden de afgelopen tien jaar mee aan de landelijke fietsstimuleringscampagne rij2op5. De resultaten: 50% van de deelnemers blijkt (deels) de overstap van auto naar fiets te maken. In tien jaar tijd stapten 5.000 automobilisten permanent over op de fiets, goed voor 900.000 spitsmijdingen. (Bron: &Morgen)

Fiets naar je Werk-maand
De 858 deelnemers van 124 organisaties registreerden tijdens de landelijke Fiets naar je Werk-maand in september 2019 meer dan 13.000 ritten. Samen fietsten zij 263.000 kilometers: dat is meer dan 6 keer de aarde rond. (Bron: Fietsersbond)

Fietsmaatjes Twente
5.000 medewerkers van zo’n 300 Overijsselse werkgevers kozen voor de fiets tijdens de Fietsmaatjes actie van Twente Mobiel. De deelnemers reden voorheen met de auto naar het werk. Nu fietsten ze in een half jaar samen ruim 3,4 miljoen km. Daardoor bespaarden ze ruim 400 ton CO2-uitstoot en meer dan 105 miljoen kcal. Onder de medewerkers was de verhouding buddy’s (die al naar het werk fietsten) – deelnemers 1 op 2,5 (1 buddy deed gemiddeld met 2,5 collega’s mee). De gemiddelde woon-werkafstand van de deelnemers is 8,3 km. Een buddy ontving door zijn inspanningen gemiddeld €166 aan beloning en een deelnemer gemiddeld €182. (Bron: Twente Mobiel)