Thuiswerken in beweging

We kunnen er niet omheen: als je je medewerkers in beweging wil brengen, ben je er niet met alleen meer aandacht voor actiever reizen tussen huis en werk. En ook niet met het stimuleren van meer bewegen op de werkvloer. Thuiswerken is topsport.

Sta op tegen zitten

Sinds corona zijn intrede deed, zijn we immers noodgedwongen massaal thuis gaan werken en het ziet ernaar uit dat we dat voorlopig nog wel even blijven doen. Is het niet vanwege aanhoudende coronarestricties, dan wel omdat thuiswerken inmiddels een stevige plek heeft verworven in het rijtje geaccepteerde werkplekken. Veel mensen willen graag –deels- thuis blijven werken, ook als alles straks weer ‘normaal’ is. De technische, organisatorische en ergonomische kant is inmiddels aardig goed geregeld. Maar hoe zit het met de vitale kant? Hoe zorg je dat medewerkers ook tijdens het thuiswerken voldoende in beweging blijven?

Download onze thuiswerktips

Plank je soepel, de ideale rek en zit je fit! Met deze thuiswerktips komen je medewerkers zeker in beweging.

Bewegen tijdens je werk maakt je

60% productiever. Dat effect heb je al na 5 minuten lopen.

drag & drop

4 Tips om ook thuis in beweging te blijven

Pauzepakkers
Neem om het half uur een korte pauze, dat beeldscherm kan echt wel even zonder je. Sta op en strek de benen, pak wat te drinken, loop een keer de trap op en af, hang de was op, loop even de tuin in of je balkon op. Of doe wat oefeningen: hier vind je makkelijke beweegtips voor tussendoor. Ook handig is deze beweegkaart waarmee je simpel je dagelijkse beweegmomenten pakt.

App jezelf van je stoel af
Weet je van jezelf dat je vaak vergeet te pauzeren? Zet beweegmomenten in je online agenda, stel pauzesoftware in op je computer of gebruik een app zoals ‘Stand Up! The work break timer’ of ‘Take a Break’.

Wissel van werkplek en werkhouding
Doe leeswerk in je luie stoel, gebruik een statafel, plank of aanrecht om staand online te vergaderen, bel en overleg terwijl je door je huis, tuin of buurt loopt. Varieer ook met je zitplekken: wissel eens tussen bureaustoel, kruk en bijvoorbeeld een zitbal.

Rondje (hard)lopen
Ga tijdens de lunchpauze een rondje lopen of hardlopen voor de broodnodige frisse lucht en beweging. Je zult zien dat je daarna energieker en geconcentreerder weer aan de slag kunt. Geen zin om alleen te lopen? Check eens welke vrienden of buren ook thuiswerken en spreek af om samen een blokje om te lopen. Of bel een collega om bij te praten tijdens je wandeling. Check ook de tips bij lunchwandelen (link naar lunchwandelen).

 

In cijfers

Dit doet teveel zitten met je

  • Je concentratie vermindert: je hersenen krijgen minder zuurstof omdat je bloed minder goed rondgepompt wordt door het zitten
  • Op de lange termijn loop je meer kans op onder andere hartkwalen, diabetes, overgewicht en slaapproblemen

Dit doet drie uur staan met je

  • Je verbrandt 144 calorieën
  • Je bloed circuleert veel beter

Wat levert bewegen tijdens het thuiswerken je op?

Wil je weten wat het je organisatie oplevert als medewerkers meer bewegen naar, tijdens en vanuit hun werk? Hier bereken je de financiële- en gezondheidsbaten als meer medewerkers fietsen, wandelen, traplopen en staand of wandelend vergaderen.

Rekentool

Dit kun je doen als werkgever

Zeg het voort
Geef het goede voorbeeld en vertel je collega’s hoe jij thuis fit blijft. Deel de tips hierboven via jullie interne communicatiekanalen.

Gebruik energizers bij online overleg
Zet energizers in om medewerkers tijdens een video call, online overleg of online bijeenkomst in beweging te brengen. Leuk en inspirerend om te doen en iedereen voelt zich meteen energieker. Hier vind je de Beeldschermbreaks van Huis voor Beweging in handige infographics bij elkaar.

Wandelend vergaderen
Spreek af dat je allemaal wandelend online vergadert als er geen laptop nodig is.

Bedenk een beweegchallenge
Daag je collega’s uit met een beweegchallenge. Wie loopt de meeste trappen op en neer binnen 5 minuten? Wie wandelt de meeste kilometers in een week? Wie houdt de ‘wall sit’ (zitten tegen een muur op een denkbeeldige stoel) het langste vol tijdens een online overleg?

Thuiswerken is topsport

Op internet is zeker sinds corona een schat aan informatie te vinden over meer bewegen tijdens het thuiswerken. ‘Thuiswerken is topsport’ is een prima startpunt. Stichting NL Onderneemt Maatschappelijk! brengt op dit platform namens MKB-Nederland en VNO-NCW handige informatie en bruikbare tips bij elkaar op 1 plek. Niet alleen over bewegen, maar ook over voeding, ontspannen en preventie.

Top 3 meest
gelezen
artikelen