Bereken de effecten van meer bewegen

Deze rekentool is gebaseerd op onderzoek van Decisio. Er wordt uitgegaan van een relatief inactieve werknemer en de beweegnorm van 150 minuten. Werknemers die meer bewegen voor, tijdens of na het werk zijn fitter, hebben een lager ziekteverzuim en een hogere arbeidsproductiviteit. Het stimuleren van actieve mobiliteit onder werknemers kan ertoe leiden dat zij vaker gaan fietsen of lopen en vaker de trap pakken of wandelend vergaderen. Hieronder bereken je de effecten! Hulp nodig? Bekijk de voorbeelden onder de rekentool.

Rekentool

Hier vind je voorbeelden

Wat levert het op?

besparing per jaar voor werkgever

Fitheid & arbeidsproductiviteit

€ 0,–

Ziekteverzuim

€ 0,–

besparing per jaar voor maatschappij

per persoon per jaar activiteit

per persoon per jaar activiteit

Uitleg

Deze rekentool is tot stand gekomen op basis van een literatuurstudie met daarin het meest recente onderzoek over de invloed van bewegen (met name fietsen) op de gezondheid, uitgevoerd door economisch onderzoeksbureau Decisio. Via MET-waarden (de hoeveelheid energie die nodig is voor een bepaalde activiteit) kunnen we een schatting maken van de effecten van maatregelen om werknemers voor, tijdens en na het werk meer te laten bewegen. De rekentool is een vereenvoudigde weergave van het model: we gaan bij doorrekening van de effecten uit van een relatief inactief persoon waarbij een maximale gezondheidswinst valt te behalen. Deze persoon heeft een voor Nederland gemiddelde arbeidsproductiviteit en we gaan uit van een structureel effect van bewegen waarbij mensen voor langere tijd (extra) bewegen (vanuit de beweegrichtlijnen geldt: ‘bewegen is goed, meer bewegen is beter’, maar voor mensen die al aan de beweegrichtlijnen voldoen is de gezondheidswinst van extra bewegen lager).

Heb je nog vragen over de rekentool? Mail naar info@werkeninbeweging.nl

Voorbeeld - Weeting

Gaan 4 werknemers één keer per week een half uur wandelend vergaderen i.p.v. zittend overleggen? Dan levert dit een bedrijf een jaarlijkse besparing van €960 euro op.

Voorbeeld - Fietsen

Verruilen 10 werknemers de auto drie dagen per week voor een fietsrit van 20 minuten enkele reis (6x) naar en van het werk? Dan levert dit de werkgever een jaarlijkse besparing op van €18.654 euro.

Voorbeeld - Staand vergaderen

Als 100 van de 300 werknemers per week één uur staand gaan vergaderen, bespaar je als werkgever €30.861 per jaar aan fitheid en vermeden ziekteverzuim.

Wil je meer weten over deze effecten?

Lees hier meer over het onderzoek of neem contact op met onderzoeksbureau Decisio voor een business case op maat!

Meer over het onderzoek

Deze partijen kunnen je helpen

Je weet nu hoeveel het je organisatie kan opleveren als medewerkers meer gaan bewegen. Vind hier de partijen die je daarbij kunnen helpen.

Bekijk aanbieders