Wandelen op en naar het werk

Zo haal je die dagelijkse 10.000 stappen wel en behalve dat je er gratis en voor niks fitter van wordt, loop je jezelf zo creatiever, productiever én minder gestrest!

Weeting: wandelend overleggen

Naast dat meer bewegen tijdens je werkdag sowieso gezond is, maakt wandelen een overleg productiever én creatiever. Verruil die grijze kantoortuin vaker voor een groene wandelvergadering!

Lees meer

Weetingroutes

Weeting (walking meeting) maakt overleggen productiever, creatiever en gezonder. Deze routekaarten wijzen je de weg naar wandelend vergaderen. Neem je overleg mee naar buiten en start ook met weeting.

Bekijk routes

Lunchwandelen

Een simpele manier om ook op je werk aan je portie beweging te komen: maak het onderdeel van je dagelijkse bezigheden. De lunch bijvoorbeeld!

Lees meer

Wandelen werkt! Zó zet je stappen

‘Lopen naar mijn werk? Nog afgezien van hoeveel tijd dat kost: weet je wel hoeveel kilometer dat is?’ De vele thuiswerkers buiten beschouwing latend, woont waarschijnlijk maar een klein deel van je collega’s dichtbij genoeg om dagelijks lopend naar het werk te komen. Gelukkig zijn er genoeg andere manieren om de loop erin te krijgen in de woonwerkritten: parkeer eens wat verder weg, loop naar het station of stap een halte eerder uit. Ook tijdens de werkdag geef je lopen heel simpel een plek in de dagelijkse routine door vaker wandelend te overleggen, lopend te bellen en tijdens de lunchpauze een blokje om te gaan.

Loop weg voor lastige beslissingen:

na een kleine wandeling ben je 70% besluitvaardiger.

drag & drop

Quick-wins

Zo krijg je de loop er wel in
Je kunt veel doen om je medewerkers te stimuleren vaker de benenwagen te pakken:

 • Maak lopen de norm voor een afstanden onder de anderhalve kilometer. Zeker in de stad is lopen op die afstand zeer vaak sneller dan de fiets of het OV.
 • Geef ook lopende medewerkers een onbelaste kilometervergoeding van €0,19. Dat levert een fulltimer toch bijna €90,- per jaar op bij een woon-werkafstand van 1 kilometer.
 • Natuurlijk laat je die kilometervergoeding ook gelden voor alle gelopen kilometers in combinatie met OV-gebruik. Dat stimuleert om eens een halte eerder uit te stappen of naar het station te lopen.
 • Geef als directie/ MT/ HR het goede voorbeeld.
 • Maak parkeren voor de deur lastiger en zorg voor (gratis) parkeergelegenheid op wat grotere (loop)afstand van kantoor.

Lekker lunchwandelen
Even een frisse neus halen, bijpraten met een collega, je hoofd leegmaken en je lijf in beweging zetten. Zo kun je er ’s middags weer energiek en geconcentreerd tegenaan. Lees hier handige tips om lunchwandelen te stimuleren en praktijkervaringen.

Weeting: wandelend overleggen
Wandelen maakt een overleg productiever én creatiever. Verruil dus eens wat vaker die grijze kantoortuin voor een groene wandelvergadering. Hier lees je hoe je weeting laat werken in jouw organisatie, inclusief simpele tips, ervaringen en meer over de voordelen.

Kom van die stoel af
Elke stap telt, ook die op de werkvloer zelf. Sta op, loop eens van het kastje naar de muur en breng beweging in je werk. Dat kan met simpele aanpassingen in de fysieke werkomgeving zoals dynamisch meubilair, maar ook met ‘duwtjes’ zoals een traploopwedstrijd en geen koffie meer halen voor anderen. Hier lees je alles over hoe je wandelen op de werkvloer stimuleert.

Meer weten over wandelen? Check wandelnet.nl en ruimtevoorlopen.nl

Factsheet voordelen van wandelen

Een half uur wandelen zorgt voor meer weerstand en verhoogt de arbeidsproductiviteit. Meer weten? Download hier alle cijfers en feiten op een rij.

4 leuke loop-naar-je-werk-tips

Doe mee aan de Wandel Tijdens Je Werkdag
Op 4 april 2024 is de achtste editie van dit nationale evenement. Leuk om met de hele organisatie aan mee te doen! Organiseer een eigen wandelactie op deze dag. Loop bijvoorbeeld een deel van je woonwerkroute, organiseer een wandelfotowedstrijd of maak samen een weeting (walk your meeting). Deel jouw ervaring op social media met #wandeltijdensjewerkdag #uitjehoofdindebenen. Kijk op www.wandeltijdensjewerkdag.nl voor meer informatie over de campagne van ’24 met het thema Uit je hoofd, in de benen.

Geef een stappenteller cadeau
Zoek je nog een leuke incentive voor je medewerkers om ze te helpen op de werkvloer en thuis(werkend) meer te bewegen? Geef ze een stappenteller of activity tracker cadeau.

Zet de wandel(- en fiets)route bovenaan op jullie contactpagina
Veel organisaties beginnen de routebeschrijving op hun website met de autoroute. Draai het om en begin met de looproute vanaf de OV-halte of P+R en de fietsroute naar jullie kantoor. Zo stimuleer je ook je bezoekers om meer te lopen.

Maak lopen nog leuker
Spreek af om een deel van de route met collega’s te lopen. Luister interessante podcasts onderweg. Of maak er een mindfulnesswandeling van met deze tips.

Wat levert wandelen je op?

Wil je weten wat het je organisatie oplevert als medewerkers meer bewegen naar, tijdens en vanuit hun werk? Hier bereken je de financiële- en gezondheidsbaten als meer medewerkers fietsen, wandelen, traplopen en staand of wandelend vergaderen.

Rekentool

6 voordelen van 30 minuten wandelen per dag:

 • Vermindert stress
 • Maakt energieker
 • Bevordert creativiteit
 • Geconcentreerder en alerter weer aan de slag
 • Goed voor je immuunsysteem
 • Vermindert kans op ziekte en overgewicht
 • Lopers en fietsers zijn 3% productiever.
  Medewerkers die nog niet aan de Beweegnorm voldoen (wekelijks 2,5 uur matig intensief bewegen) worden 3% productiever als ze dagelijks 4,3km enkele reis lopend of fietsend naar hun werk gaan in plaats van met de auto.
  Wat levert je dat als werkgever op?
  Bij een gemiddelde arbeidsproductiviteit van €30 per uur en 1830 werkbare uren per jaar: €1.647 per medewerker. Dat betekent €0,83 productiviteitswinst per gelopen of gefietste kilometer. (Bron: Decisio-onderzoek voor WIB)

Kijktip
Hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder vertelt in dit filmpje met zijn bekende enthousiasme waarom lopen zo goed voor je is.

Top 3 meest
gelezen
artikelen