Frisse wind en frisse blik: wandelend overleggen
Naast dat meer bewegen tijdens je werkdag sowieso gezond is, maakt wandelen een overleg productiever én creatiever. Verruil die grijze kantoortuin vaker voor een groene wandelvergadering!
Apple-oprichter Steve Jobs deed het, net als Facebook’s Mark Zuckerberg. Maar ook Charles Dickens deed het al: ‘weeting’ oftewel wandelend vergaderen. Geen wonder want naast dat meer bewegen tijdens je werkdag sowieso gezond is, maakt wandelen een overleg productiever én creatiever. Verruil dus eens wat vaker die grijze kantoortuin voor een groene wandelvergadering!
Buiten kantoor lukt het beter om afstand te nemen van het werk, te relativeren en te reflecteren: de kenmerken van een goede vergadering.
Geschikt / niet geschikt
Wandelend overleggen is bij uitstek geschikt voor 2 tot 3 personen bij:
- Kennismaking
- Voortgangs- en functioneringsgesprek
- Periodiek overleg
- Teamverband of relatie versterken
- Bespreken van een complex vraagstuk
- Lastige knopen doorhakken
- Brainstorm
- Break-out sessie tijdens workshop
Hoe wandelvriendelijk is jouw organisatie?
Benieuwd of jullie de loop er al lekker in hebben of dat jullie nog stappen moeten zetten? Vul binnen 1 minuut de flitscheck in en kom erachter of jouw organisatie in aanmerking komt voor het certificaat Wandelvriendelijk Bedrijf.
De win-win van weeting
Wandelend vergaderen vergt weinig tot geen investeringen en levert toch veel op:
- Bewegen maakt tot wel 60% productiever. Het effect treedt al na 5 minuten op, blijkt uit eerste onderzoeken naar het verband tussen bewegen en productiviteit. (Colzato, 2013 en Opezzo & Schwartz, 2014)
- Je creatieve denkvermogen stijgt met zo’n 60% als je wandelt, zo blijkt uit een onderzoek van Standford University.
- Wandelen vergroot de openhartigheid. Mensen voelen zich lopend vrijer om hun gedachten te uiten. Handig om te weten als je lastige knopen moet doorhakken of de onderlinge relatie wil versterken.
Sinds begin dit jaar is wandelend vergaderen één van de keuzeopties in ons reserveersysteem voor vergaderlocaties. Wie die keuze aanvinkt, kan via een bijzonder fraaie, veilige en in alle opzichten goed doordachte route een wandelronde maken met start en finish in het gemeentehuis. Eén ronde duurt een klein halfuur. Dit idee past uitstekend bij onze ambitie om een gezonde werkplek voor de medewerkers te bevorderen.
5 simpele tips voor als je aan de wandel gaat
- Draag schoenen die lekker lopen
- Neem geen zware tas mee
- Bereid je goed voor, lees vooraf de vergaderstukken
- Neem eventueel een notitieboekje mee, gebruik de dictafoon op je mobiel of nog simpeler: een voice-to-text app zoals Braintoss
- Neem een flesje water mee voor onderweg of drink vooraf iets
Zo regel je wandelend vergaderen
Je kunt natuurlijk ‘gewoon’ de deur uit lopen maar met deze tips haal je het meeste uit jullie weetings:
- Plan je (groene) wandelroute
Zorg voor een route van een half uur tot een uur. Houd een tempo aan van maximaal 3 tot 4 km per uur. Op weeting.nl vind je alvast tientallen geschikte vergaderroutes, maar je kunt natuurlijk ook je eigen bedrijfsroute maken. Vind daarvoor een enthousiaste collega die de route plant, alvast een keer loopt en kaartjes maakt. - Verspreid de routes
Je kunt kaartjes printen van een paar geschikte routes en die intern verspreiden, plaats de routes ook op intranet. - Weeting als optie in de online agenda
Neem de optie tot wandelend vergaderen op als ‘vergaderruimte’ in jullie online agenda. - Meetingpoint is weetingpoint
Maak weeting zichtbaar: hang een poster met ‘Weetingpoint’ op bij de receptie en leg daar de routekaartjes neer. Ook een handig afspreekpunt voor de lunchwandeling. - Denk na over je doel
Stel vooraf vast wat je met dit wandelend overleg wil bereiken - Plan het overleg in
Laat je collega’s vooraf weten dat jullie wandelend gaan vergaderen. Zo kunnen ze er rekening mee houden qua kleding en schoenen en kunnen ze zich vooraf voorbereiden. - Plan wat ruimer
- Hou vooraf rekening met 5 minuten speling bij vertrek en achteraf met 10 minuten voor het maken van aantekeningen en het afspreken van actiepunten.
- Weetingtip: gebruik een paar markante punten onderweg om de tijd in de gaten te houden en te checken of jullie wel alles bespreken wat op de agenda staan.
Download de weeting wegwijzer
Kom alles te weten over hoe je wandelend vergaderen effectief kunt implementeren in je organisatie, inclusief concrete tools en handige checklists. Vul hier je e-mailadres in en ontvang de wegwijzer direct in je mailbox.
Aan de slag met de weeting minigids
Wil je zelf aan de slag met het maken van een weetingroute voor jou en je collega´s? In deze minigids krijg je tips over hoe je een goede route maakt en hoe je op een gestructureerde manier wandelend kunt vergaderen.
Download een van onze weetingroutes
Deze routekaarten wijzen je de weg naar wandelend vergaderen. Er zijn weetingroutes in Amersfoort, Assen, Den Haag, Hoogeveen en Utrecht.
INspiratie
WorkWalk op de campus van TU Eindhoven
Op de campus van TU Eindhoven ligt de WorkWalk: een met een stippellijn aangegeven wandelroute van 25 minuten om wandelend te vergaderen nog makkelijker te maken. Ook is de route, net als een gewone vergaderruimte, te boeken via de Outlook agenda.
Wandelkast; haal alles uit de kast
Haal alles uit de kast: maak een Wandelkast. De medewerkers op het hoofdkantoor van PostNL plaatsten bij de ingang een wandelkast vol spullen die het makkelijker maken om wandelend te vergaderen. Collega’s kunnen onder andere paraplu’s, poncho’s, stappentellers en verschillende geschikte wandelroutes uit de kast halen.
Ben jij (of je collega’s) nog niet helemaal overtuigd van het nut van wandelend vergaderen? Bekijk dan deze 3 minuten TEDtalk van directeur en bedrijfsinnovator Nilofer Merchant.