Fietsregelingen

Hoe maak je het financieel zo aantrekkelijk mogelijk voor medewerkers om wat vaker de fiets te pakken? Inmiddels hebben we in Nederland meerdere opties om medewerkers voordelig een fiets aan te bieden. We zetten de meest gebruikte mogelijkheden kort voor je op een rij.

Leasefiets

Sinds 2020 heb je als werkgever de mogelijkheid om je medewerkers een leasefiets aan te bieden. Deze mogelijkheid wint snel aan populariteit binnen werkend Nederland, met een aantal goede redenen:

  1. De medewerker betaalt 7% bijtelling waarmee privégebruik is afgekocht
  2. Je kan de regeling al vanaf kosteloos aanbieden
  3. De medewerker profiteert van een bruto-netto voordeel omdat hij brutoloon mag uitruilen ten behoeve van de leasefiets
  4. De leasefiets gaat buiten de werkkostenregeling om
  5. De fiets is goed verzekerd en heeft een onderhoudspakket

Download factsheet Fiets en Fiscus

We hebben op een rijtje gezet wat je als werkgever kunt doen voor je medewerkers en welke voordelen dit heeft.

Hoe gaat het in zijn werk?

Je stelt de leasefiets ter beschikking aan een medewerker en bepaalt welk deel van de leasekosten voor rekening zijn voor jou als werkgever en welk deel je medewerker betaalt. Je kunt:

  1. De volledige leasekosten betalen. Een medewerker betaalt dan alleen 7% bijtelling.
  2. De kosten delen. Bijvoorbeeld ieder de helft waarbij de medewerker daarnaast de bijtelling betaalt.
  3. De regeling alleen faciliteren. Hierbij komen zowel het leasebedrag als de bijtelling voor rekening van de medewerker. Die profiteert echter wel van het bruto-netto voordeel, omdat hij de leasekosten mag uitruilen met zijn brutoloon.

Zorg dat je jullie afspraken goed vastlegt: hoe verdelen jullie de kosten, wat gebeurt er met de fiets bij voortijdige uitdiensttreding en wat zijn de gebruiksvoorwaarden? De leasefiets kun je ook combineren met een leaseauto, OV-regeling en de onbelaste reiskostenvergoeding.

Is de leasefiets te combineren met andere vervoermiddelen?
Ja, medewerkers mogen hun leaseauto naast hun leasefiets blijven gebruiken. En op de dagen dat ze de leasefiets laten staan en kiezen voor eigen auto of OV, blijven ze voor hun zakelijke kilometers gewoon recht houden op een vergoeding van 23 ct/km of OV-vergoeding. Als werkgever moet je dit trouwens wel kunnen bewijzen richting de Belastingdienst dus check goed hoe je dit moet vastleggen en declareren.

De leasefiets pakt niet voor alle medewerkers voordeliger uit
Medewerkers raken hun reiskostenvergoeding kwijt voor de dagen dat ze met de leasefiets naar hun werk fietsen, terwijl ze wel maandelijks de bijtelling betalen. Met deze tool van de Fietsersbond berekenen je medewerkers snel of het voordeliger is om te kiezen voor een leasefiets of dat de kilometervergoeding behouden meer oplevert.

Aanbieders

Er zijn verschillende aanbieders die je kunnen helpen met het opstellen van een leasefietsregeling. Kijk bijvoorbeeld eens bij Lease a Bike of NFP Fietslease. Hun doel is om je als werkgever zo goed mogelijk te informeren over de mogelijke regelingen en de medewerker een aanbod te bieden dat aansluit bij de behoefte. Ben je op zoek naar meer organisaties die je verder kunnen helpen? Kijk dan op onze aanbiederspagina.

Fiets vanuit de WKR
De mogelijkheid om een fiets aan te bieden vanuit de werkkostenregeling blijft daarnaast ook nog steeds bestaan. De fiets wordt hierbij verstrekt aan de medewerker en die kan vervolgens de fiets (deels) betalen met het brutoloon. Hierdoor ontstaat er een bruto-netto voordeel. Er geldt geen maximumbedrag voor deze regeling, maar het volledige bedrag moet dus wel in de WKR worden opgenomen. Als je de WKR overschrijdt moet je over dat deel 80% belasting betalen. Vaak kiezen werkgevers er daarom voor om een maximaal budget en/of maximum aantal deelnemers in te stellen. Ook deze regeling kun je combineren met alle andere mobiliteitsregelingen.

Renteloze lening
Als werkgever kun je er ook voor kiezen om je medewerkers een rentevrije lening aan te bieden om een fiets van te financieren. Hierbij schiet je de aanschafwaarde van de fiets voor en betaalt de medewerker dit terug met bijvoorbeeld hun nettoloon of reiskostenvergoeding binnen een samen overeengekomen termijn.

Medewerkers betalen zelf voor de fiets en kiezen de fiets – met een maximumprijs – ook zelf uit. KWF schiet het bedrag voor, trekt dat van het brutosalaris af en betaalt het netto weer uit. Dat zorgt voor fiscaal voordeel voor de medewerker, maar kost de organisatie niets.
Frederique Hirschfeld, adviseur personeel en organisatie bij KWF Kankerbestrijding in Amsterdam (Bron: Breikers)

Quick-win: Geef ook fietsers een goede reiskostenvergoeding
Geef een fietskilometervergoeding van 0,23 cent per gefietste kilometer, óók aan medewerkers die dichtbij wonen. Dit kan nog steeds onbelast worden uitgekeerd. Ook als medewerkers al een OV-kaart hebben, mag je daarnaast fietskilometers vergoeden.

Uit onderzoek blijkt dat nog geen kwart van de bedrijven een fietskilometervergoeding geeft en dat die ook nog eens vaak minder is dan 0,23 cent of niet geldt onder de 10 kilometer. Terwijl uit datzelfde onderzoek blijkt dat een kilometervergoeding wél leidt tot significant meer fietsdagen (14%). Kleine moeite, groot effect dus! Bijkomend voordeel: je stimuleert hiermee langdurig het dagelijkse fietsgebruik en niet alleen het moment van aanschaf van de fiets. Hiermee vergroot je de kans dat je medewerkers langere tijd vaker blijven fietsen.

Belonen van fietskilometers
Wil je medewerkers extra belonen voor hun gefietste kilometers? Ook dat kan, bijvoorbeeld door je medewerkers de mogelijkheid te bieden om met elke gefietste kilometer punten te sparen die ze kunnen inwisselen voor producten, kortingen of andere incentives. (lees meer over de verschillende mogelijkheden).

Als je als werkgever de fietsers al de belastingvrije 0,23 cent per kilometer geeft, dan kun je de kosten voor het spaarprogramma onderbrengen in de vrije ruimte van de WKR. Als de medewerker geen kilometervergoeding krijgt, dan kun je de beloning van fietskilometers salderen. Dat geldt ook als de medewerker minder dan 0,23 cent krijgt of niet alle kilometers vergoed krijgt. Dan ontstaat ruimte om de bij elkaar gefietste vergoeding/beloning toch onbelast uit te keren.

Hoe fietsvriendelijk is jouw organisatie?

Doe de flitscheck en kom er in 1 minuut achter hoe jouw organisatie scoort op fietsgebied.

Flitscheck fietsen

Meer lezen, luisteren en kijken

Podcast
Liever kijken of luisteren? In een half uurtje praat Goedopweg adviseur Marjolein van der Stok je bij over alle bovengenoemde fiscale mogelijkheden in de webinar of podcast ‘Fiets & Fiscaliteit’. Ideaal om te luisteren tijdens een wandeling!

Handige rekentools
Met de Lease a Bike calculator bereken je snel wat een leasefiets je kost en wat je met je leasefiets kan besparen ten opzichte van koop. Daarnaast bereken je met de Fietsersbond tool snel of een leasefiets voordeliger is dan de kilometervergoeding die je krijgt.

Bereken de effecten van meer bewegen

Wil je weten wat het je organisatie oplevert als medewerkers meer bewegen naar, tijdens en vanuit hun werk? Hier bereken je de financiële- en gezondheidsbaten.

Rekentool