Fiets en fiscus

Hoe maak je het financieel zo aantrekkelijk mogelijk voor je collega’s om wat vaker de fiets te pakken? We zetten de meest gebruikte mogelijkheden kort voor je op een rij.

Medewerkers en bezoekers kunnen hun fiets veilig en comfortabel stallen in jullie fietsenstalling. Die randvoorwaarde voor fietsstimulering kun je dus afvinken. Tijd om te kijken naar jullie arbeidsvoorwaarden. Hoe maak je het financieel zo aantrekkelijk mogelijk voor je collega’s om wat vaker de fiets te pakken? En dan het liefst zonder dat het je organisatie de hoofdprijs kost, natuurlijk. We zetten de meest gebruikte financiële mogelijkheden kort voor je op een rij om aan te geven wat er allemaal mogelijk is. Voor alle ins en outs, actuele info en de beste keuze in jullie specifieke situatie, verwijzen we je graag door naar je financieel adviseur, het werkgeversnetwerk in je regio en verschillende bronnen die dieper op de materie ingaan.

Quick-win: Geef ook fietsers een goede reiskostenvergoeding

Geef een fietskilometervergoeding tot 19 cent per gefietste kilometer, óók aan medewerkers die dichtbij wonen. Dit kan nog steeds onbelast binnen de WKR: het bedrag is vrijgesteld en kan dus naast de 1,2% vergoeding worden gegeven. Ook als medewerkers al een OV-kaart hebben, mag je daarnaast fietskilometers vergoeden.

Uit onderzoek blijkt dat nog geen kwart van de bedrijven een fietskilometervergoeding geeft en dat die ook nog eens vaak minder is dan 19 cent of niet geldt onder de 10 kilometer. Terwijl uit datzelfde onderzoek blijkt dat een kilometervergoeding wél lijdt tot significant meer fietsdagen (14%). Kleine moeite, groot effect dus! Bijkomend voordeel: je stimuleert hiermee langdurig het dagelijkse fietsgebruik en niet alleen het moment van aanschaf van de fiets. Hiermee vergroot je de kans dat je medewerkers langere tijd vaker blijven fietsen.

Belonen van fietskilometers

Wil je medewerkers extra belonen voor hun gefietste kilometers? Ook dat kan, bijvoorbeeld door je medewerkers de mogelijkheid te bieden om met elke gefietste kilometer punten te sparen die ze kunnen inwisselen voor producten, kortingen of andere incentives. (lees meer over de verschillende mogelijkheden).

Als je als werkgever de fietsers al de belastingvrije 19 cent per kilometer geeft, dan kun je de kosten voor het spaarprogramma onderbrengen in de vrije ruimte van de WKR. Als de medewerker geen kilometervergoeding krijgt, dan kun je de beloning van fietskilometers salderen. Dat geldt ook als de medewerker minder dan 19 cent krijgt of niet alle kilometers vergoed krijgt. Dan ontstaat ruimte om de bij elkaar gefietste vergoeding/beloning toch onbelast uit te keren.

Financier (deels) de aanschaf en andere fietskosten

Je medewerkers kiezen sneller voor de fiets als je ze een aantrekkelijke fiscale regeling aanbiedt om er eentje aan te schaffen. Zo komt die duurdere nieuwe fiets, een kwalitatief goede e-bike of een snelle maar prijzige speed pedelec eerder binnen handbereik. Een mooie stimulans om daadwerkelijk vaker de fiets te pakken. Je kunt daarnaast ook abonnementen op OV-fiets en stallingskosten vergoeden.

Download factsheet Fiets en Fiscus

We hebben op een rijtje gezet wat je als werkgever kunt doen voor je medewerkers en welke voordelen dit heeft.

Meer lezen, luisteren en kijken

Werkgeversnetwerken Breikers en bmn zetten de fiscale mogelijkheden uitgebreid voor je op een rij in deze whitepaper.
Nog uitgebreider is de Fietswijzer van Natuur&Milieu, Bovag en 3PM.

Wil je meer weten over de ‘fiets van de zaak’ oftewel de nieuwe leasefietsregeling die begin 2020 is ingegaan? In deze online overheidsspecial ‘Kies de fiets’ lees je alles over de leasefietsregeling.

Podcast

Liever kijken of luisteren? In een half uurtje praat Goedopweg adviseur Marjolein van der Stok je bij over alle bovengenoemde fiscale mogelijkheden in de webinar of podcast ‘Fiets & Fiscaliteit’. Ideaal om te luisteren tijdens een wandeling!

Handige rekentool

Met de rekentool leasefiets bereken je snel of een leasefiets voordeliger is dan de kilometervergoeding die je krijgt.

Medewerkers betalen zelf voor de fiets en kiezen de fiets – met een maximumprijs – ook zelf uit. KWF schiet het bedrag voor, trekt dat van het brutosalaris af en betaalt het netto weer uit. Dat zorgt voor fiscaal voordeel voor de medewerker, maar kost de organisatie niets.
Frederique Hirschfeld, adviseur personeel en organisatie bij KWF Kankerbestrijding in Amsterdam (Bron: Breikers)

Vraag een gratis WIB goodiebag aan

Blikvangers, handige checklists, prikkelende kaarten, informatieve checklists: vraag vandaag nog onze goedgevulde goodiebag aan. Steeds wisselend, altijd verrassend, en nog gratis ook. Hiermee krijg jij je collega’s zeker in beweging.