Speed Pedelec: met afstand een prima alternatief voor de auto

De speed pedelec is het snellere broertje/ zusje van de inmiddels welbekende e-bike. Waar je met een e-bike 25km/u kunt halen, kun je die afstand met een speed pedelec bijna verdubbelen. Als je tenminste blijf meetrappen. Het maakt deze speedbike een interessant alternatief voor automobilisten en OV-reizigers die hun woon-werkafstand van zo’n 15 tot 40 kilometer nu te ver vinden om te fietsen. Met het aantrekkelijker maken van deze speedbike, vergroot je de fietsbare afstand van je medewerkers aanzienlijk. Hoewel duurder in aanschaf/ lease en gebruik dan een gewone e-bike, ben je met een speed pedelec nog altijd veel goedkoper uit dan met een auto. Plus dat fietsen sowieso een gezonder en groener alternatief is.

E-bike of speedbike? De verschillen.

Laten we bij het begin beginnen: wat zijn precies de verschillen tussen een e-bike en een speedbike? We zetten ze voor je op een rij. Download hier het overzicht.

Sneller, al moet je daar wél wat voor doen

Het meest relevante verschil is dat je medewerker met een speed pedelec sneller op het werk is dan met een e-bike en er langere woon-werkafstanden mee kan afleggen. Maar vergis je niet: de sterkere ondersteuning wil niet zeggen dat je zelf achterover kunt leunen. Op een speed pedelec fietsen levert net zoveel, of zelfs meer, gezondheidsvoordelen op als fietsen op een e-bike. Kun je op een gewone e-bike nog wel ‘lui’ fietsen bij maximale ondersteuning, als je hard wil rijden op een speed pedelec moet je echt flink doortrappen. De ondersteuning past zich aan aan de hoeveelheid energie die je er zelf insteekt. Dat betekent in de praktijk dat de gemiddelde snelheid zo tussen de 30 en 40 kilometer per uur ligt, afhankelijk van accuvermogen, tegenwind (hoe harder je fietst, hoe meer rijwind) en fietsroute (kun je goed doorrijden).

Prijzig

Vergeleken met de e-bike valt de speed pedelec een stuk duurder uit. Dat heeft vooral te maken met het grotere accuvermogen en de krachtiger motor, maar ook met het zwaardere frame dat voor meer stabiliteit zorgt. Ook zijn de wielen en remmen vaak beter en zwaarder om op een veilige manier sneller te kunnen fietsen. Daarnaast zijn er nog de extra kosten voor een fietshelm, WA-verzekering en kentekenbewijs. Dit kost bij elkaar zo rond de €150.

foto: Ferdy Damman

Waarom de speed pedelec voor jou als werkgever interessant is

De speed pedelec is een goede aanvulling op de e-bike en gewone fiets, een extra manier om nog meer medewerkers uit de auto te krijgen. De speedbike is perfect voor medewerkers die nu met de auto of OV komen omdat ze hun woon-werkafstand te ver vinden om te fietsen, terwijl ze dat best zouden willen.

Tijdwinst

Naast de woon-werkafstand speelt ook tijd een grote rol in de overweging of een speed pedelec een interessant alternatief is. Hoeveel tijd kost het je medewerker écht om met de auto naar het werk te komen? Staat iemand dagelijks in de file en levert dat veel tijdverlies en stress op? Is het elke dag zoeken naar een parkeerplek? Kost parkeren veel geld? Hoe lang is de échte reistijd van deur tot deur? Fietsen kan vaak zelfs sneller zijn en is in ieder geval goedkoper, meer ontspannen, actiever, duurzamer, gezonder en met een voorspelbaarder reistijd.

De speed pedelecs van 2024: Getest door TestKees

TestKees, consumentenvoorlichter bij de Fietsersbond, heeft zes speed pedelecs getest. Hij heeft vooral gekeken hoe hard je gaat als je met een gemiddelde inspanning (100 Watt) meetrapt. Die snelheid is belangrijk als je tussen de auto’s op een weg rijdt met een maximum snelheid van 50 kilometer per uur. Bekijk welke fiets er wordt aangeraden voor jouw werknemers.

Lees meer

Goedkoper dan de auto en het OV

Voor een OV-Vrij abonnement betaal je per medewerker jaarlijks bijna €5.000. Voor een leaserijder ben je jaarlijks een veelvoud hiervan kwijt. Een medewerker die overstapt op een speed pedelec scheelt je dus veel geld.

Wel/ niet geschikt

De speed pedelec is dus een prima alternatief voor de auto op een woon-werkafstand tussen de 15 en 40 kilometer. Voor kortere afstanden is het vaak handiger, goedkoper en praktischer om een gewone fiets of e-bike te gebruiken. Dat geldt ook voor medewerkers die voornamelijk door stedelijk gebied naar het werk moeten fietsen. In de spits en binnen de bebouwde kom heb je weinig voordeel van je snelle fiets. Smalle fietspaden, druk verkeer, stoplichten en kruisingen halen namelijk de snelheid uit je speedbike. Wel geschikt zijn doorfietsroutes, buitengebieden, rustige tijdstippen buiten de spits en brede fietspaden.

Welke afstand?

Tot 7,5 km fiets je gemakkelijk met een gewone fiets (half uurtje rijden). Van 10 tot 15 km is een e-bike zeer geschikt (30 tot 45 minuten fietsen). En voor 15 tot 40 km is een speed pedelec je vervoersmiddel (30 tot 45 minuten fietsen). Uiteraard zijn dit gemiddelden en is de tijd afhankelijk van de snelheid en fiets waarmee je rijdt.

Dit komt er kijken bij het rijden op een speed pedelec

Goed om te weten als medewerkers overwegen om te kiezen voor een speed pedelec:

  • Je moet minimaal een bromfietsrijbewijs hebben (dat heb je automatisch als je een auto- of motorrijbewijs hebt)
  • Minimaal 16 jaar oud zijn
  • Verplicht een helm dragen (die voldoet aan de NTA 8776 norm)
  • Net als een brommer op de weg rijden, tenzij er een verplicht bromfietspad aangegeven staat
  • Je hebt een WA- verzekering nodig voor je speed pedelec
  • En een geel kentekenplaatje
  • Verder moet je speed pedelec voorzien zijn van een achteruitkijkspiegel, remlicht en reflector

 

Met deze quick wins geef je de speedpedelec een vliegende start

  • Check met een postcodescan (gratis via je regionale mobiliteitsnetwerk) de potentie voor de speed pedelec onder je medewerkers: hoeveel van hen wonen op 15 tot 40km afstand?
  • Promoot de speed pedelec als optie waar je medewerkers via jullie fietsregeling financieel voordelig gebruik van kunnen maken.
  • Doe mee aan een gratis e-bike probeeractie in jouw regio. Informeer naar de mogelijkheden via je regionale mobiliteitsnetwerk. Vaak zitten er ook speed pedelecs bij de fietsen die je medewerkers gratis een week kunnen testen. Of organiseer zelf een fietstestweek of mobiliteitsweek waarbij medewerkers diverse duurzame vervoermiddelen zoals de speed pedelec kunnen uitproberen. Schakel hiervoor de hulp in van aanbieders en collega’s die hun duurzame vervoermiddelen willen laten uitproberen.
  • Praat met je leasemaatschappij: kan de speed pedelec in het leaseaanbod worden opgenomen?

‘Met de speedpedelec ben ik sneller op mijn werk dan met de auto’

“Voorheen kwam ik standaard met de auto. Ik woon 42 kilometer van mijn werk, deze afstand leek me gewoon niet te doen met de fiets. Ik was dagelijks vaak meer als een uur kwijt om op mijn werk te komen en stond vaak in de file. Ik heb geprobeerd om eerder of iets later te beginnen, maar dat maakte in mijn geval ook niet veel verschil. Toen ik via mijn werkgever een speed pedelec kon testen heb ik dit 2 weken gedaan. Ik was direct verkocht. Met de snelheid van de speed pedelec ben ik nu altijd binnen een uurtje op mijn werk of thuis, want de afstand met de fiets is binnendoor “slechts” 32 kilometer. Vaak dus sneller als met de auto. Ik sta niet meer in de files en kom ontspannen en fris aan op mijn werk. Na een drukke dag geeft het me ook de tijd om even te ontspannen voordat ik thuis ben en ik voel me ook fitter en gezonder nu ik vaker fiets. Ik bespaar hiermee ook nog eens bijna 50 euro per week aan benzine, dat is een voordeel van bijna 200 euro in de maand, dat is toch snel verdiend.” Bron: GoVelo

Tips

  • De accu van een speed pedelec moet vaker worden opgeladen dan die van een gewone e-bike. Dit heeft te maken met de zwaardere ondersteuning, langere afstanden en zwaardere fiets. Zorg dus voor goede laadmogelijkheden op het werk en/of biedt de mogelijkheid om een extra accu te financieren.
  • Een goed servicecontract en pech-onderweg dienst biedt fietsers extra zekerheid en maakt de drempel lager om de speedpedelec te pakken naar het werk.
  • Er is een speciale routeplanner voor speed pedelec rijders: de pedelecplanner.

INlezen

Hier kunnen je medewerkers terecht voor meer informatie over de speed pedelec:

  • Snelle Fietser: site voor en door speedpedelec rijders met informatie over het kopen van een speedpedelec, veiligheidstips en wettelijke regels.
  • Speedpedelec Evolutie: alles over de verschillende speed pedelec merken, modellen, technische aspecten en accessoires vind je hier.
  • Fietsersbond: TestKees test diverse speed pedelecs in de praktijk en beantwoordt vragen over deze snelle e-bikes.
  • ANWB: Ook de ANWB wijdt een pagina aan de speedpedelecs, onder andere met tips voor het kopen, vergelijken en onderhouden van je speedbike.