Fietsvriendelijk Bedrijf

Met Fietsvriendelijk Bedrijf adviseert Fietsersbond werkgevers en werknemers op het gebied van fietsmobiliteit naar, tijdens en van het werk. Samen met bedrijven streven we ernaar om mobiliteit op een gezonde, duurzame en doorgaans kosteneffectieve manier vorm te geven. Dit kan door het leasen van elektrische auto’s, maar wij kiezen liever voor de fiets! 

Fietsende medewerkers komen met een fris hoofd aan op het werk en zijn vaak gezonder, fitter, productiever en minder vaak ziek. En mooi meegenomen: meer fietsende medewerkers betekent ook minder CO2-uitstoot en minder kosten. Maar natuurlijk stappen je medewerkers niet zomaar massaal op de fiets. Fietsen stimuleer je door te communiceren, faciliteren en minder duurzame alternatieven te ontmoedigen. Kortom, aandacht voor de fiets in je mobiliteitsbeleid is een must. Een mooi startpunt is je laten certificeren door de Fietsersbond als Fietsvriendelijk Bedrijf. Komt jouw organisatie in aanmerking voor een bronzen, zilveren of gouden certificaat?

Veel van onze medewerkers fietsen en we willen graag laten zien dat we dat waarderen.
Provincie Zuid-Holland

Hoe fietsvriendelijk is jouw organisatie?

Doe de flitscheck en kom er in 1 minuut achter hoe jouw organisatie scoort op fietsgebied.

Doe de Flitscheck

Certificering Fietsvriendelijk Bedrijf

Fietsvriendelijk Bedrijf/Cycle Friendly Employer is een initiatief van de European Cyclists’ Federation (ECF). De uitgebreide Europese checklist zorgt voor een compleet beeld en een goed onderbouwd rapport. In Nederland geeft de Fietsersbond de certificaten uit. De certificering van Fietsvriendelijk Bedrijf is bedoeld voor werkgevers die enerzijds trots zijn op hun fietsende medewerkers en anderzijds om eens kritisch te kijken waar de fietsfaciliteiten nog wat extra aandacht behoeven. Zo doen we wat terug voor de fietsende medewerkers en erkennen we de werkgever met een brons, zilver of goud certificaat.

Kansen

In 2022 legden inwoners van Nederland in totaal 44,3 miljard reizigerskilometers af van en naar het werk. 66% van deze verplaatsingen werd gemaakt door bestuurders van een personenauto, gevolgd door de trein (10%) en 7,5% met de fiets (bron: CBS). Daarmee fietsten we in 2022 minder naar het werk ten opzichte van 2019, het jaar voordat de coronapandemie uitbrak. Tijd om die fietskilometers in te halen! 
 
Als werkgever is dit de kans om medewerkers te motiveren om voor de fiets te kiezen. We denken graag met je mee wat jouw medewerkers nodig hebben op het gebied van regelingen, voorzieningen en acties waarmee hun reisgedrag positief wordt beïnvloed.

De 5 voordelen van meer fietsende werknemers

• Minder verzuim: fietsende medewerkers zijn gemiddeld jaarlijks 10 tot 15% minder ziek.
• Minder kosten: een leaserijder is ruim 5 keer zo duur als een ov-forens en maar liefst 32 keer zo duur als een fietsende medewerker.
• Minder parkeerplaatsen: een auto neemt 16 keer zoveel ruimte in als een geparkeerde fiets.
• Minder CO2-uitstoot: een kilometer per e-bike levert 26 keer minder uitstoot op dan een autokilometer.
• Minder stress over lengte van de reistijd: maar 11% van de fietsers ervaart trajectstress tegenover 31% van de automobilisten (file).

Wil je meedoen aan de certificering? (<100 medewerkers)

Maak een account aan op de online omgeving van Fietsvriendelijk Bedrijf. Vul de gegevens van jullie organisatie in en je kunt beginnen met het invullen van de uitgebreide checklist. Aan het einde van de checklist krijg je direct de uitslag te zien: hoe fietsvriendelijk is jullie bedrijf en wat kan er beter?

Heeft jullie organisatie minder dan 100 medewerkers? Dan mogen jullie jezelf certificeren. De checklist moet wel afzonderlijk door drie werknemers worden ingevuld. Voor werkgevers met meer dan één locatie en meer dan 100 medewerkers maken we heel graag een afspraak om de audit ter plaatse uit te voeren.

Intakegesprek en audit (>100 medewerkers)

De auditor bespreekt in een intakegesprek of je als organisatie klaar bent voor de audit. Vervolgens wordt de audit uitgevoerd op locatie. Afhankelijk van de score ontvang je het bronzen, zilveren of gouden certificaat Fietsvriendelijk Bedrijf. Aan je certificering zijn kosten verbonden die afhankelijk zijn van de grootte van je organisatie en het aantal locaties waar we een audit doen. Je ontvangt een uitgebreide rapportage met aanbevelingen op maat, een ingelijst certificaat, bordjes voor de fietsenstalling en communicatie-ondersteuning. En van de uitreiking maken we een feestje!

Op de website van de Fietsersbond lees me meer over de certificering Fietsvriendelijk Bedrijf.

Het gouden certificaat is de kroon op al ons werk om de fiets te promoten
Erasmus Medisch Centrum

De 6 voordelen van een certificaat Fietsvriendelijk Bedrijf

  • Je wilt fietsen (nog) meer stimuleren? De zelftest en adviezen helpen je gericht op weg.
  • Je krijgt een Europees erkende certificering die alleen de Fietsersbond mag uitvoeren (CFE van de European Cyclists’ Federation).
  • Je ontvangt een ingelijst certificaat en bordjes voor de fietsenstalling.
  • De rapportage met adviezen laat je zien welke thema’s er (nog) beter kunnen.
  • We verzorgen publiciteit rond jouw certificering: denk aan een persbericht, een feestelijke uitreiking en aandacht op Linkedin
  • Als gecertificeerde werkgever ontvang je regelmatig onze nieuwsbrief met fietstips en nieuws waarmee je je medewerkers makkelijk en snel stimuleert om te (blijven) fietsen.
Al meer dan 60 bedrijven gingen je voor en ontvingen een bronzen, zilveren of gouden certificaat.

Hoeveel leveren fietsende werknemers op?

Met onze rekentool bereken je hoeveel fietsen werknemers oplevert en wat fietsende werknemers jouw organisatie opleveren!

Naar rekentool