Fietsvriendelijk Bedrijf

Laat je medewerkers zien hoe fietsvriendelijk jullie organisatie al is of wil worden: ga ook voor goud en zet je fietsers in het zonnetje!

Met Fietsvriendelijk Bedrijf adviseert de Fietsersbond werkgevers op het gebied van fietsmobiliteit naar, tijdens en van het werk. Samen met Werken in Beweging streven we ernaar om mobiliteit op een gezonde, duurzame en doorgaans kosteneffectieve manier vorm te geven. Dit kan door het leasen van elektrische auto’s, maar wij kiezen liever voor de fiets!

Veel van onze medewerkers fietsen en we willen graag laten zien dat we dat waarderen.
Provincie Zuid-Holland

Hoe fietsvriendelijk is jouw organisatie?

Laat ons weten wat jouw werkgever doet op fietsgebied en krijg advies van Max Mooij!

Doe de Flitscheck

Heeft jouw organisatie advies nodig?

Stimuleer jij je medewerkers al om vaker op de fiets te komen, maar blijft het bij onsamenhangende acties als het gaat om het verduurzamen van mobiliteit? Of weet je niet waar je moet je moet beginnen? Wij bieden handvatten en inspiratie om mobiliteit een actief onderdeel te laten zijn van het vitaliteitsbeleid. We geven antwoord op de vraag: hoe bedien je fietsende medewerkers die al fietsend naar het werk komen, en hoe zorg je ervoor dat er geen redenen meer zijn om niet fietsend naar het werk te komen?

Ga ook voor goud: neem contact op voor een vrijblijvend adviesgesprek, mail Max Mooij via m.mooij@fietsersbond.nl, of bel hem op 06-24671753.

Aanpak

We doen een check van de huidige situatie: welke faciliteiten zijn er, wat is het serviceniveau, hoe staat het met de vitaliteit van medewerkers, welke arbeidsvoorwaarden en fietsregelingen worden er gehanteerd en hoe is het parkeer- en bezoekersbeleid geregeld? Tijdens een adviesgesprek focussen we op het verbeteren van de huidige situatie en slim inzetten van nieuwe mogelijkheden die uiteindelijk kostenbesparend zijn maar vooral bijdragen aan de productiviteit en gezondheid van je medewerkers.

Kansen

Veel medewerkers werken thuis en bewegen minder dan voor de intrede van covid-19. We kijken allemaal uit naar het moment dat we ’s ochtends weer op de fiets mogen stappen naar het kantoor of trein. Fietskilometers inhalen van het afgelopen jaar! Als werkgever is dit de kans om medewerkers te motiveren om tegen die tijd voor de fiets te kiezen. We denken graag met je mee wat jouw medewerkers nodig hebben op het gebied van regelingen, voorzieningen en acties waarmee hun reisgedrag positief wordt beïnvloed.

De 6 voordelen van meer fietsende werknemers

• Minder verzuim: fietsende medewerkers zijn gemiddeld jaarlijks 10 tot 15% minder ziek.
• Minder kosten: een leaserijder is ruim 5 keer zo duur als een ov-forens en maar liefst 32 keer zo duur als een fietsende medewerker.
• Minder parkeerplaatsen: een auto neemt 16 keer zoveel ruimte in als een geparkeerde fiets.
• Minder CO2-uitstoot: een kilometer per e-bike levert 26 keer minder uitstoot op dan een autokilometer.
• Minder stress over lengte van de reistijd: maar 11% van de fietsers ervaart trajectstress tegenover 31% van de automobilisten (file).

Vraag gratis advies aan

Onze expert Max Mooij spreekt graag af om jullie organisatie een vrijblijvend advies te geven. Laat hier je mailadres achter en Max neemt contact met je op voor meer informatie of om een afspraak in te plannen.

Zo certificeer jij je als Fietsvriendelijk Bedrijf

Fietsende medewerkers zijn vaker gezonde en fitte medewerkers die productiever en minder vaak ziek zijn. En mooi meegenomen: meer fietsende medewerkers betekent ook minder CO2-uitstoot en minder kosten. Maar natuurlijk stappen je medewerkers niet zomaar massaal op de fiets, daar moet je als werkgever wel wat voor doen. Een mooi startpunt of eindpunt is je laten certificeren als Fietsvriendelijk Bedrijf.

Telt jouw organisatie minder dan 250 medewerkers op één locatie?

Vul de online checklist in op www.fietsvriendelijkbedrijf.nl. Het invullen van de checklist kost maximaal een kwartier, het aantal punten dat je krijgt, bepaalt of je een bronzen, zilveren of gouden certificering haalt. Vervolgens ontvang je van ons een deelnameformulier. Aan je certificering zijn kosten verbonden die afhankelijk zijn van de grootte van je organisatie. Je ontvangt als je je certificeert in ieder geval altijd een rapportage met adviezen en verbeterpunten, een ingelijst certificaat en communicatie-ondersteuning.

Telt jouw organisatie meer dan 250 medewerkers en/of meerdere locaties?

Wij begrijpen dat alle fietsfaciliteiten in kaart brengen tijd vraagt en komen daarom graag bij je langs voor een audit op locatie en advies op maat. Dit kan ook per vestiging. Aan je certificering zijn kosten verbonden die afhankelijk zijn van de grootte van je organisatie en het aantal locaties waar we een audit doen. Je ontvangt een uitgebreide rapportage met aanbevelingen op maat, een ingelijst certificaat, bordjes voor de fietsenstalling en communicatie-ondersteuning. En van de uitreiking maken we een feestje!

Het gouden certificaat is de kroon op al ons werk om de fiets te promoten
Erasmus Medisch Centrum

De 7 voordelen van een certificaat Fietsvriendelijk Bedrijf

• Je doet al veel aan fietsstimulering? Het certificaat laat je fietsende medewerkers zien dat je ze waardeert en toont je klanten en opdrachtgevers dat je aandacht hebt voor duurzaamheid en MVO.
• Je wilt fietsen meer stimuleren? De checklist en adviezen helpen je op weg en laten medewerkers en buitenwereld zien dat je serieus werk maakt hiervan.
• Je krijgt een Europees erkende certificering die alleen de Fietsersbond mag uitvoeren (CFE van de European Cyclists’ Federation).
• Je ontvangt een ingelijst certificaat en bordjes voor de fietsenstalling.
• De rapportage met adviezen laat je zien welke fietsfaciliteiten er (nog) beter kunnen.
• We doen een audit bij je op locatie (bij grotere organisaties).
• We verzorgen publiciteit rond jouw certificering.
• Je ontvangt regelmatig fietstips en nieuws waarmee je je medewerkers makkelijk en snel stimuleert om te (blijven) fietsen.

Al meer dan 20 bedrijven gingen je voor en ontvingen een bronzen, zilveren of gouden certificaat.

Bereken het met de fietscalculator!

Met de fietscalculator kun je eenvoudig uitrekenen hoeveel kosten je kunt besparen als medewerkers die nu met de auto naar het werk gaan, dit met de fiets doen. Voer je ambitie in en zie direct wat je bespaart.

Naar fietscalculator