Begin bij de basis: goede fietsvoorzieningen

Fietsstimulering staat of valt met de basics: kun je je dure fiets veilig en droog stallen? En zijn er genoeg oplaadplekken voor e-bikes?

Je kunt nog zo’n aantrekkelijke fietsregeling opgetuigd hebben voor je medewerkers, maar fietsstimulering staat of valt met de basics: kun je je dure fiets veilig en droog stallen? Is de fietsenstalling dicht bij de ingang zodat je niet het verlaten parkeerterrein over hoeft in het donker? Zijn er genoeg oplaadplekken voor e-bikes? Kun je je natte fietskleding ergens uithangen? En kom je als fietser op een veilige manier bij je bedrijf? Is de basis niet op orde, dan zullen veel medewerkers toch kiezen voor auto of OV. Begin dus bij het begin: een fijne fietsenstalling.

Uitgangspunt is dat de universiteit fietsparkeerplaatsen regelt voor de helft van de medewerkers en studenten per gebouw. Als er bijvoorbeeld 1.000 mensen in een gebouw werken, betekent dit dat er 500 fietsparkeerplaatsen moeten zijn.
Simone Vonken, beleidsmedewerker bij TU Eindhoven
Quick-wins
 • Een nieuwe fietsenstalling bouwen? Dat kan natuurlijk. Je kunt ook kleiner beginnen. Met het aanleggen van een stopcontact Of door bij de ingang een fietsrek neer te zetten voor bezoekers of een paar autoparkeerplaatsen in te richten als fietsparkeerplek.
 • Fietsreparatie
  Zorg dat er een fietspomp en bandenplaksetje klaarstaan voor je fietsende collega’s: kleine moeite, groot plezier. Ook kun je op vaste dagen een mobiele fietsenmaker langs laten komen voor kleine reparaties zoals pensioenuitvoerder MN Een mobiele fietsenmaker met landelijke dekking is FietsNED, maar er zijn ook regionaal veel mobiele fietsenmakers actief die bij je langskomen op locatie. Denk ook eens aan een abonnement op pechhulp onderweg voor medewerkers die tijdens hun woonwerkrit een lekke band of ander fietseuvel krijgen. Zo help je ze snel weer op weg en zorg je dat ze met meer vertrouwen de fiets pakken. Bekende landelijke aanbieders zijn ANWB Pechhulp fiets en FietsNED Pechhulp.
Snelle checklist fietsenstalling
 • voldoende capaciteit (ook voor bezoekers)
 • liefst overdekt
 • afgesloten
 • dichtbij de ingang
 • sociaal veilig (goed verlicht, overzichtelijk, toezicht)
 • handige fietsrekken
 • ruimte voor fietsen met afwijkende afmetingen
 • oplaadpunten voor e-bikes
 • fietsreparatieset (minimaal een fietspomp en een bandenplaksetje)
 • ruimte voor fietskleding, eventueel lockers
 • extraatjes: douches, kleedruimtes

(Bron: 3PM)

Tip: Hebben jullie een grote fietsenstalling en wil je weten hoe je die kunt aanpassen aan de anderhalvemetersamenleving? Parkeeradviesbureau Spark publiceerde deze uitgebreide checklist.

Met deze 10 tips maak je serieus werk van jullie fietsenstalling

Tip 1. Lekker dichtbij parkeren
Met een fietsenstalling vlakbij de ingang maak je het de fietser makkelijk en beloon je goed gedrag. Vroeger was bij de ingang parkeren het privilege van de directie. Nu van de collega die op de fiets komt.

Tip 2. Die fiets je er makkelijk in (en uit)
De toegankelijkheid van een fietsenstalling kan een probleem zijn. Moet je de deur of het hek openduwen met je voorwiel terwijl je met één hand je stuur vasthoudt en met de andere hand voorovergebogen je pasje tegen de scanner drukt? Kunnen bezoekers erin? Als er een trap is, kun je die dan makkelijk op en af, ook met een fiets?

Tip 3. Je moet maar durven
Fietsenstallingen kunnen net als parkeergarages best naargeestig zijn. Een stalling moet licht, overzichtelijk en veilig zijn. Zodat je er op elk moment van de dag in durft om je fiets te parkeren of op te halen. Denk dus aan verlichting, overzichtelijkheid, toegankelijkheid en bewakingscamera’s.

Tip 4. Houd het heel
Fietsenrekken zijn er in vele soorten en maten: enkellaags en dubbellaags, nietjes en klemmen. Maar wat is een goed rek? Fabrikanten hebben samen met de Fietsersbond normen opgesteld: FietsParKeur. Heeft je rek dat keurmerk, dan weet je dat het voldoet aan de kwaliteitseisen zoals makkelijk je fiets erin plaatsen en vastzetten met zo min mogelijk kans op schade aan je fiets en jezelf.

Hoe je vervolgens het juiste rek kiest voor jullie behoeften, hangt af van het aantal fietsen dat je wilt stallen en hoeveel ruimte en budget je ervoor over hebt. Onderzoeksbureau Decisio berekende dat bedrijven gemiddeld €940 per stallingsplaats kwijt zijn, maar de gevonden bandbreedte is zeer ruim (€100 tot €2.700). Je kunt het zo gek maken als je zelf wilt.

Tip 5. Iedereen is welkom
In een goede fietsstalling is voldoende ruimte voor fietsen met een afwijkend formaat zoals bakfietsen, ligfietsen en kratfietsen. Reserveer voor dit soort fietsen minimaal 10% van je stallingsruimte. Kwetsbare racefietsen vragen eigenlijk om speciale rekken maar nog liever zetten wielrenners hun bolide naast hun bureau.

Om e-bikers goed te kunnen bedienen, horen stopcontacten voor e-bikes of oplaadplekken voor accu’s standaard thuis in je stalling (of zorg voor oplaadmogelijkheden op kantoor). Inventariseer wat voor soort fietsen de medewerkers hebben en richt je stalling daarop in.

Tip 6. Uitzweten
De meeste fietsende collega’s wonen zo dichtbij, dat ze vanaf hun fiets fris en wel meteen achter hun bureau kruipen. Maar er zijn er ook die van ver komen of hun fietstocht als training gebruiken. Zij willen zich graag opfrissen en omkleden na hun fietsrit. Kleedruimte hoort daarom bij een goede fietsenstalling. Een douche is nóg mooier. En regel dan ook kluisjes om kleding in op te bergen.

Tip 7. Het regent bijna nooit
Het regent bijna nooit, maar heel soms wel als je fietst. Dan is het handig als er een plek is waar medewerkers hun natte kleding te drogen kunt hangen. Hang de haakjes op in een goed geventileerde ruimte, zodat de kleding ook daadwerkelijk droogt.

Tip 8. Loop naar de pomp
Een fietspomp en eventueel wat gereedschap om kleine reparaties aan een fiets uit te voeren, maken de fietsenstalling compleet.

Tip 9. Het oog wil ook wat
De inrichting bepaalt mede de aantrekkelijkheid van de fietsenstalling, maar ook hoe veilig mensen zich er voelen. Denk daarbij aan kleur- en materiaalgebruik, inrichting en verlichting.

Tip 10. Bezoek!
Ook klanten of bezoekers kunnen met de fiets komen. Wees gastvrij en zorg dat een bezoeker de stalling makkelijk kan vinden en de fiets veilig en droog kan parkeren. Je kunt zelfs een naambordje voor de bezoeker plaatsen!

Nog meer tips en aandachtspunten voor een goede fietsenstalling vind je op deze site van het Belgische Pro Velo.

(Bron: 3PM)

Hoe fietsvriendelijk is jouw organisatie?

Hebben jullie de fietsvoorzieningen goed voor elkaar? Doe de flitscheck en kom er in 1 minuut achter hoe jouw organisatie scoort op fietsgebied.

Zo bereken je het aantal fietsparkeerplekken

Maar: hoevéél fietsparkeerplekken heb je dan nodig? Dit zeggen de experts:

 • De gemeente Rotterdam stelde als een van de eerste gemeenten een fietsparkeernorm vast voor kantoren: minimaal 1,7 fietsparkeerplekken per 100m2 bruto vloeroppervlakte. 5% zou daarvan gereserveerd moeten zijn voor bezoekers.
 • De BREEAM richtlijn gaat uit van stallingsplekken voor 5% tot 10% van het aantal medewerkers.
 • In België houden ze dit aan: het aantal fietsers dat in de zomerperiode regelmatig gebruik maakt van de stalling (de piekbelasting), vermeerderd met 20%.

Houd er in ieder geval rekening mee dat niet alle medewerkers altijd tegelijk aanwezig zijn en dat in de zomer meer gefietst wordt dan ’s winters. Andere belangrijke overwegingen zijn de woon-werkafstand van je medewerkers, de bereikbaarheid van je locatie en wat je wil uitstralen. Zijn vitaliteit en/of duurzaamheid belangrijke waarden voor jullie organisatie, dan is er vast letterlijk meer ruimte voor fietsers.