Ik zie jou wel zitten

We zijn er Europees kampioen in maar het is niet iets om voor te juichen, behalve als je dat staand doet. Weet je al welke ‘sport’ we bedoelen? Zitten! We hebben de twijfelachtige eer om het enige Europese land te zijn waar één op de drie volwassenen dagelijks meer dan acht uur op hun kont zit. Tijd om op te staan tegen zitten tijdens de werkdag en er wat broodnodige afwisseling in te brengen! Met het actiepakket dat je ontving zien jouw collega’s het zeker zitten om in beweging te komen.

Gun je collega’s een trap onder hun kont

Zó gebruik je de trapfiches

 1. Plan een actiedag of actieperiode in. Kies een dag of dagen waarop veel collega’s op kantoor werken.
 2. Je kunt op die dagen de lift (een aantal uren) buiten werking stellen om de actie kracht bij te zetten.
 3. Regel een bescheiden budget en verzin een aantal leuke prijzen (zie de voorbeeldtekst hieronder).
 4. Kondig de ‘trap onder je kont’ actie aan op intranet (zie de voorbeeldtekst hieronder).
 5. Hang de traploopposters uit het actiepakket goed zichtbaar op.
 6. Verstop op de actiedag(en) op wisselende tijdstippen steeds een aantal fiches in het trappenhuis. Zo voorkom je dat de vroege vogels alle fiches vinden.
 7. Zet de winnaars in het zonnetje met een feestelijke uitreiking van de prijzen en een foto met bericht hierover op jullie intranet.
 8. Combineer eventueel deze traploopactie met een actieweek waarin je meer beweegactiviteiten stimuleert zoals weeting, lunchwandelen, fietsen naar het werk enzovoorts.
 9. Blijf traplopen ook na de actie stimuleren. Bijvoorbeeld door deze actie regelmatig terug te laten komen, vaker een liftloze dag te plannen of de lift te vertragen.
 10. Maak het trappenhuis beter zichtbaar. Bijvoorbeeld door stickers op de vloer en lift. Of vervang een ondoorzichtige deur door een glazen deur zoals VNO-NCW deed.

PS: wist je dat de fiches gemaakt zijn van restpartijen kauwgum? Zo ben je dubbel duurzaam bezig!

Voorbeeldtekst voor je collega’s

Pak tijdens de ‘Trap onder je kont’-week de trap en win leuke prijzen

Wat vaker bewegen is niet alleen goed voor je lijf maar ook voor je hersenen. Zeker als je vooral zittend werkt. Neem wat vaker de trap in plaats van de lift! Op [datum] is dat extra leuk want verspreid door het trappenhuis verstoppen we om de paar uur roze fiches. Verzamel zoveel mogelijk fiches en lever ze voor [datum] bij [naam] in voor leuke prijzen:

 • 2 fiches = een gratis smoothie in het bedrijfsrestaurant
 • 3 fiches = een mok met ‘wie vooruit wil moet niet stilzitten’, ‘ik kies voor een trap onder mijn kont’ of ‘ik zie jou wel zitten’
 • 4 fiches = een paar wandelsokken
 • 5 fiches = een cadeaubon voor een sportzaak

Wij staan alvast te trappelen van ongeduld, succes!

Wanneer 25 collega’s dagelijks 2 etages de trap omhoog pakken in plaats van de lift, dan bespaar je als werkgever ruim €22.000,- per jaar aan toegenomen arbeidsproductiviteit en vermeden ziekteverzuim.
Rekenvoorbeeld

Bereken het effect van meer bewegen met de rekentool

Medewerkers die meer bewegen tijdens hun werkdag zijn fitter, minder vaak ziek en productiever. Met onze rekentool bereken je zelf snel de effecten van vaker fietsen of lopen, de trap pakken of wandelend vergaderen. Van wat je bespaart kun je mooi een deel reserveren voor leuke beloningen voor de collega’s die de meeste trapfiches vinden.

Reken het uit

Zo stimuleer je makkelijk meer bewegen tijdens de werkdag

 • Onderbreek elk uur het zittend werken een paar minuten.
  Sta op en breng die benen in beweging. Haal even wat te drinken, doe een belrondje of plan dagelijks een minuutje planken met je collega’s. Bekijk voor meer inspiratie de factsheet met tips in het actiepakket.
 • Wissel zittend werken af met staand werken.
 • Overleggen? Doe het staand of maak er een wandelmeeting (weeting) van. 
 • Laat ze maar lopen: zorg dat afvalbakken, printers en koffie-automaten op een centrale plek staan en laat collega’s zelf hun eigen koffie of thee halen.

Kijk voor meer tips op bewegen op het werk en op thuiswerken in beweging.

Feitjes

 • Als je dagelijks meer dan 8 uur zit en weinig beweegt, heb je een 74% hogere kans op hart- en vaatziekten, dan wanneer je minder dan 4 uur zit en veel beweegt.
 • Met traplopen verbrand je in kortere tijd meer calorieën dan met hardlopen.
 • Met drie uur staan verbrand je 144 calorieën.
 • Bij elke stap gebruik je 200 spieren.

 

Hoe wandelvriendelijk is jullie bedrijf? Doe de flitscheck.

Hebben jullie de loop er al lekker in of moeten jullie nog stappen zetten? Vul binnen 1 minuut de flitscheck in en kom erachter of jouw organisatie in aanmerking komt voor het certificaat Wandelvriendelijk Bedrijf.

Doe de Flitscheck

Meer bewegen op het werk? Bekijk alle downloads.

Download hier extra trapposters, krijg tips over hoe je ook tijdens het thuiswerken in beweging blijft en bekijk hoe je samen met collega's meer beweging in het werk kunt brengen.

Bekijk downloads

Top 3 meest
gelezen
artikelen