Dag van de Fitte Medewerker

We zijn er Europees kampioen in maar het is niet iets om voor te juichen, behalve als je dat staand doet. Weet je al welke ‘sport’ we bedoelen? Zitten! We hebben de twijfelachtige eer om het enige Europese land te zijn waar één op de drie volwassenen dagelijks meer dan acht uur op hun kont zit. Tijd om op te staan tegen zitten tijdens de werkdag en er wat broodnodige afwisseling in te brengen! Op 6 februari 2024 is het de Dag van de Fitte Medewerker. Organiseer zelf een leuke challenge of houd al je overleggen buiten. Met de tips op deze pagina zien jouw collega’s het zeker zitten om in beweging te komen!

Zo stimuleer je makkelijk meer bewegen tijdens de werkdag

 • Onderbreek elk uur het zittend werken een paar minuten.
  Sta op en breng die benen in beweging. Haal even wat te drinken, doe een belrondje of plan dagelijks een minuutje planken met je collega’s. Bekijk voor meer inspiratie de ‘kaartjes: beweeg meer op het werk’ bij onze downloads.
 • Wissel zittend werken af met staand werken.
 • Overleggen? Doe het staand of maak er een wandelmeeting (weeting) van. 
 • Laat ze maar lopen: zorg dat afvalbakken, printers en koffie-automaten op een centrale plek staan en laat collega’s zelf hun eigen koffie of thee halen.

Kijk voor meer tips op bewegen op het werk en op thuiswerken in beweging.

De Fitte Medewerker

Werknemers die bewegen zijn gezonder, blijer, creatiever én energieker. Daarom is het vanuit de werkgever goed om lopen en fietsen naar, tijdens en vanuit het werk te stimuleren: zo komen werknemers aan de wekelijks beweegnorm van 150 minuten.

Waarom is de Dag van de Fitte Medewerker nodig?
De Fitte Medewerker wil dat medewerkers fit zijn op fysiek, mentaal en sociaal vlak. Dit doen zij door te investeren in de gezondheid van medewerkers, o.a. door de organisatie van de Dag van de Fitte Medewerker. Je leest er alles over in hun blog.
Zij organiseren vitaliteitsactiviteiten voor bedrijven, zodat iedereen met een glimlach naar het werk gaat. Denk aan stoelmassages, sporttrainingen, health checks en inspirerende workshops. Neem ook eens een kijkje op hun toffe vitaliteitskalender, op welke vitaliteitsdagen activeer en motiveer jij jouw medewerkers om meer te bewegen?

Gun je collega's een trap onder hun kont

Om je collega's te motiveren hebben wij een toffe ansichtkaart, grappige liftposters en een leuke bureaukubus ontworpen om je collega's te laten zien dat dat je een belrondje aan het doen bent of buiten bent voor een weeting. Download de tools hier en laat je collega's weten dat je hen wel ziet zitten!

Lees meer

Organiseer de ‘Trap onder je kont’-challenge

 1. Plan een actiedag op 6 februari (of kies een andere dag waarop veel collega’s op kantoor werken), of maak er een actieweek van.
 2. Je kunt op die dag de lift (een aantal uren) buiten werking stellen om de actie kracht bij te zetten.
 3. Regel een bescheiden budget en verzin een aantal leuke prijzen (zie de voorbeeldtekst hieronder).
 4. Kondig de ‘trap onder je kont’ actie aan op intranet (zie de voorbeeldtekst hieronder).
 5. Hang de traploopposters uit de downloads goed zichtbaar op.
 6. Verstop op de actiedag(en) op wisselende tijdstippen steeds een voucher/cadeaubon in het trappenhuis. Zo voorkom je dat de vroege vogels alle vouchers vinden. Denk hierbij aan vouchers voor wandelsokken, een smoothie in de kantine of een gratis fietscheck bij de lokale fietsenmaker.
 7. Zet de winnaars in het zonnetje met een feestelijke uitreiking van de prijzen en een foto met bericht hierover op jullie intranet.
 8. Combineer eventueel deze traploopactie met een actieweek waarin je meer beweegactiviteiten stimuleert zoals weeting, lunchwandelen, fietsen naar het werk enzovoorts.
 9. Blijf traplopen ook na de actie stimuleren. Bijvoorbeeld door deze actie regelmatig terug te laten komen, vaker een liftloze dag te plannen of de lift te vertragen.
 10. Maak het trappenhuis beter zichtbaar. Bijvoorbeeld door stickers op de vloer en lift. Of vervang een ondoorzichtige deur door een glazen deur zoals VNO-NCW deed.

Voorbeeldtekst voor je collega’s

Pak tijdens de ‘Trap onder je kont’-challenge de trap en win leuke prijzen

Wat vaker bewegen is niet alleen goed voor je lijf maar ook voor je hersenen. Zeker als je vooral zittend werkt. Neem wat vaker de trap in plaats van de lift! Op [datum] is dat extra leuk want verspreid door het trappenhuis verstoppen we om de paar uur vouchers. Verzamel zoveel mogelijk vouchers en lever ze voor [datum] bij [naam] in voor leuke prijzen:

 • 2 vouchers = een gratis smoothie in het bedrijfsrestaurant
 • 3 vouchers = een mok met ‘wie vooruit wil moet niet stilzitten’, ‘ik kies voor een trap onder mijn kont’ of ‘ik zie jou wel zitten’
 • 4 vouchers = een paar wandelsokken
 • 5 vouchers = een cadeaubon voor een sportzaak

Wij staan alvast te trappelen van ongeduld, succes!

Bureaukubus

Hier doe je het toch voor?

 • Als je dagelijks meer dan 8 uur zit en weinig beweegt, heb je een 74% hogere kans op hart- en vaatziekten, dan wanneer je minder dan 4 uur zit en veel beweegt.
 • Met traplopen verbrand je in kortere tijd meer calorieën dan met hardlopen.
 • Met drie uur staan verbrand je 144 calorieën.
 • Bij elke stap gebruik je 200 spieren.

Top 3 meest
gelezen
artikelen