Maak kennis met onze proeftuinen!

Medewerkers worden door de omgeving verleidt om voor, tijdens en na de werkdag te bewegen. Hoe richt je bedrijventerreinen aantrekkelijk in zodat medewerkers dagelijks meer gaan bewegen? Het project Beweegvriendelijke Werklandschappen gaat aan de slag om drie bedrijventerreinen beweegvriendelijk te maken voor fietsen en wandelen. Bekijk onze drie proeftuinen en lees meer over het project.

In de maanden april, mei en juni 2024 zijn we in gesprek gegaan met parkmanagers van diverse werklocaties in heel Nederland over hun ambities om het werkterrein aantrekkelijk en beweegvriendelijk in te richten. 

De gesprekken hebben geleid tot veel extra inzichten die we meenemen bij de uitvoering van ons project. De oriëntatie heeft bovendien geleid tot een selectie van drie locaties die samen met ons aan de slag willen als proeftuin: zij zetten de stap naar een beweegvriendelijk werklandschap voor hun werknemers. Daarnaast hebben we met een aantal andere werklocaties afspraken gemaakt om de komende 18 maanden onderdeel uit te maken van een bredere leeromgeving.  

De proeftuinen zijn: 

  1. Lage Weide Utrecht 
  2. Gelderse Poort Arnhem 
  3. Ecofactorij Apeldoorn 
Gelderse Poort Arnhem

Proeftuinen

Tot eind 2025 ontwikkelen we samen met deze bedrijventerreinen drie proeftuinen waar we gaan onderzoeken welke inrichtingsprincipes en interventies bijdragen aan een fiets- en wandelvriendelijke werkomgeving en meer en het structureler buiten bewegen tijdens het werk. Het herinrichten van bedrijventerreinen, openbare ruimtes en gebouwen is complex en vraagt om tijdinspanning en investeringen. Wij willen met living labs aantonen dat die investeringen daadwerkelijk tot meer bewegen (met als effect gezondheidswinst en meer productiviteit) leiden. Lees hier meer over de drie proeftuinen die zijn geselecteerd!

1. Lage Weide in Utrecht

Dit grote bedrijventerrein heeft een ambitieuze koers ingeslagen om zich te ontwikkelen tot een duurzaam en groener werklandschap. Het terrein kent naast de energieopgave grote uitdagingen op het terrein van klimaat, mobiliteit, bereikbaarheid en personeel. De parkorganisatie ziet grote kansen door deze uitdagingen te koppelen aan een vitaal werklandschap waar mensen vaker buiten werken, bewegen en met de fiets naar het werk komen. Investeren in gezond en ontspannen personeel is de sleutel tot vele veranderingen.

Lage Weide is 308 hectare, er zijn 900 gevestigde bedrijven en er werken ruim 19.000 werknemers. Daarmee is Lage Weide één van de grootste bedrijventerreinen van Nederland. Omdat dit te omvangrijk is als proeftuin, kiezen we ervoor om in drie hotspotgebieden, met een overzichtelijk schaalniveau, ervaringen op te doen.

Bekijk de website

2. De Gelderse Poort, Arnhem

Al een aantal jaren is De Green Business Club samen met dit kantorenpark actief in het aanbieden van workshops en evenementen gericht op bewegen. Hieruit is ook geleerd dat het aanbieden van enkele workshops niet leidt tot een structurele verandering van gedrag. Er is meer nodig om bewegen structureel te integreren in het werk. Van ruimtelijke aanpassingen die leiden tot aantrekkelijke buitenruimtes en routes, positieve impulsen vanuit werkgevers tot het vormen koplopers groepen van werknemers die andere op sleeptouw nemen en jaarlijkse beweegevents organiseren.

De Gelderse Poort is enthousiast om een proeftuin te zijn, heeft een praktisch schaalniveau om mee aan de slag te gaan en een herkenbare landschappelijke en stedenbouwkundige identiteit die veel in Nederland voorkomt. Hierdoor is de locatie een perfecte referentie voor vele andere locaties in Nederland.  

Bekijk de website

3. Ecofactorij Apeldoorn

De Ecofactorij is een coöperatie en onder begeleiding van ZOOOW worden grote stappen gemaakt om het landschap groen, klimaatbestendig en aantrekkelijk in te richten. Een belangrijk onderdeel van de ontwikkeling is de realisatie van een wandelroute langs de watersingel met ontmoetings- aanlandplekken. Omdat ze ook de ambitie hebben om wegovergangen de wandelroute in de toekomst te verbinden met naastgelegen natuurgebieden, is het project niet alleen waardevol voor medewerkers van het bedrijventerrein, maar ook voor omwonenden.

Nu een beweegvriendelijke werkomgeving in een vergevorderd ontwikkelstadium is, is het tijd voor een volgende stap: een actieplan om bewegen in het DNA van medewerkers te krijgen en het inbedden van gezond gedrag als sturingsprincipe en bedrijfsvoering bij koplopende bedrijven.  

Bekijk de website

High Tech Campus Eindhoven

Naast deze 3 proeftuinen zijn we ons verder aan het oriënteren op welke wijze de High Tech Campus, een vergevorderd beweegvriendelijk uniek werklandschap in Eindhoven, een vierde proeftuin met een bijzondere status – dan wel voorbeeldfunctie – kan zijn.  

De Campus is al een prachtig werklandschap en mede dankzij de inzet van de Workplace Vitality Hub wordt er volop geïnnoveerd en geleerd over vitaliteit in combinatie met werken. Sommige bedrijven gebruiken deze eigen werklocatie als testomgeving voor technologische innovatie waaronder het meten van bewegen door medewerkers. Toch is ook hier verbetering mogelijk. Immers de digitale revolutie leidt ertoe dat juist hier mensen steeds langer achter beeldschermen zitten. En dat terwijl juist buiten bewegen leidt tot meer out of the box ideeën, kruisbestuiving en ontmoeting tussen mensen om tot innovatieve doorbraken te komen bij productontwikkeling. We zijn dan ook in gesprek met de Vitality Hub hoe we een shift in denken kunnen losmaken om mensen verder in beweging te zetten. 

Bekijk de website

High Tech Campus Eindhoven

Meelerende werklocaties

Met onder andere de volgende meelerende werklocaties oriënteren we ons verder op een lichtere vorm van samenwerking en op welke manier zij onderdeel willen en kunnen zijn van een leerplatform.

A1 Bedrijven Deventer
Dit bedrijventerrein heeft onder begeleiding van ‘Bedrijven Parkmanagement Deventer’ al grote stappen gemaakt in de aanleg van wandelroutes in nabijgelegen groen landschappen. Specifiek voor lunchwandelingen. Met enkele koplopende bedrijven gaan we aan de slag om de routes verder te ontwikkelen en geschikt te maken voor “weetings” en mensen hierin te trainen.  

Binckhorst Den Haag
Initiatiefgroep I’m Binck zijn met de gemeente bezig met een audiotour langs de 13 Binckplekken. Op deze manier maken ze de wandeltour nog aantrekkelijker om te lopen.
Ook wordt nagedacht om laagdrempelige routes voor ommetjes uitzetten rond (bijvoorbeeld) de bedrijvenverzamelgebouwen.  

Hoefkwartier Amersfoort
Initiatiefnemers waaronder Brick in het Hoefkwartier werken samen met de gemeente en wandelnet aan een doorstart om beweegrondjes (weetingroutes) op eenvoudige wijze te markeren. Zo kan toch, terwijl door ontwikkelingen het gebied verandert, in tijdelijkheid routes worden uitgezet om mensen nu al in beweging te krijgen.

Contact

Wil meer weten over dit project of wil je zelf aan de slag met een beweegvriendelijk werklandschap? Neem dan contact op met Martine Sluijs via msluijs@wandelnet.nl of bel naar 06-22977107. Wil je meer weten over hoe je medewerkers meer bewegen naar, tijdens en vanuit het werk? Kijk dan vooral verder op deze website of mail naar info@werkeninbeweging.nl.