Samen gezond bij Rouveen Kaasspecialisten

Mensen maken het verschil bij Rouveen Kaasspecialisten. Ook al werken de ruim 250 medewerkers in de meest moderne kaasmakerij van Nederland en is deze grotendeels gerobotiseerd, ze hebben liefde voor hun ambacht. Hun motto op de werkvloer? Samen Gezond, Samen Sociaal, Samen Werken. Het eerste deel, samen gezond, vult de organisatie in met onder andere een lifestyle coach, gezondheidschecks, sportzomers en een automaat met gezonde maaltijden. Het ziekteverzuim ligt al jaren fors onder het landelijk gemiddelde. KAM-coördinator Marnix Korterink: ‘Fit en gezond zijn en blijven is belangrijk, niet alleen als je veel zit op kantoor, ook als je in de productie werkt. We besteden veel aandacht en tijd aan het welzijn van onze medewerkers.’

 

Coach

Een goede gezondheid is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Een gezonde levensstijl, met goede voeding en voldoende beweging, draagt wel bij aan een goede gezondheid. Rouveen Kaasspecialiteiten ondersteunt haar medewerkers door de inzet van een lifestyle coach. De coach helpt medewerkers die dat willen met voedings- en bewegingsadvies en biedt cursussen aan, bijvoorbeeld een slaapcursus voor medewerkers die ‘s nachts werken. Ook kunnen medewerkers elke twee jaar een gezondheidscheck of periodiek medisch onderzoek laten uitvoeren.

 

Maaltijdenautomaat

De eerste vier maanden van het jaar staan bij het bedrijf in het teken van gezond eten. ‘Medewerkers krijgen bijvoorbeeld recepten en een van onze lekkere kaasspecialiteiten, waar ze thuis een gezonde maaltijd mee kunnen samenstellen. En voor collega’s in de ploegendienst staat er een automaat met voedzame, koolhydraatarme of eiwitrijke maaltijden klaar.’

Sportief en sociaal

‘Met elkaar organiseren we sportieve activiteiten, zoals vorig jaar een sportzomer met duiken, roeien en padellen. We zetten ons ook in voor sociale projecten. Nog mooier is het wanneer we beiden kunnen combineren, zoals in het project Cycle for Hope.’ Een paar jaar geleden fietste een aantal collega’s met 1.200 kilometer gesponsord wielrennen in 48 uur meer dan €50.000 bij elkaar voor Stichting De Hoop. Andere collega’s trapten een paar duizend euro bij elkaar voor KiKa, via het beloningsprogramma Trappers.

Fietsmeesters

Al meer dan honderd jaar is Rouveen Kaasspecialiteiten meester in het maken van kaas. Waar ze ook meester in zijn, is het op de fiets krijgen -én houden- van hun medewerkers. Onder de tien kilometer woon-werkafstand krijgen alleen fietsers een kilometervergoeding en de nieuwe leasefietsregeling is populair. Meimaand is fietsmaand, inclusief dubbele spaarpunten, goodiebags en fietschecks.

Je leest er alles over in dit artikel.