Bikkelseizoen: kou of regen is geen excuus meer volgens Pien

“Ik fiets omdat het gewoon leuk en lekker is om niet in de file te hoeven staan.”

De dagen zijn korter, het is kouder en we werken voornamelijk thuis. Wie pakt er dan nog de fiets naar het werk? Bikkels. De winter is het bikkelseizoen voor forenzen. Love to Ride deelt het verhaal van bikkels die altijd al fietsten, die genieten van het buiten zijn en bikkels die zijn gaan fietsen door Covid-19.

Pien (57) werkt bij de Politie in Oost-Brabant en is een van de bikkels die door wind en weer naar haar werk fietst. Wij vroegen haar waarom ze dit doet en wat het haar oplevert.

Waarom kiezen voor de fiets?
Veel mensen kiezen met koudere temperaturen en kortere dagen liever voor het openbaar vervoer of voor de auto als vervoermiddel naar het werk. De fiets blijft in de schuur staan terwijl het juist zo lekker is om even een frisse neus te halen. “Fietsen is altijd lekker en leuk. Dus waarom zou je niet fietsen? Op de kou kun je je kleden, en anders moet je gewoon wat harder trappen 🙂 Dan krijg je het vanzelf warm”, zegt Pien. Gelukkig is het niet zo vaak écht koud en het is zeker 240 dagen van het jaar droog: “met zo’n kleine kans om nat te worden, en met de kleding van tegenwoordig, is kou of regen geen excuus meer.” Lekker de fiets pakken dus!

Wat levert het op?
Fietsen levert je enorm veel gezondheidswinst op en je wordt er productiever van. Wist je dat je een kwartier fietsen ervoor zorgt dat je 27% minder fouten maakt? Toch handig als je ’s ochtends fris en fruitig op je werk aankomt. “Naast dat ik fit blijf levert het mij ook ontzettend veel plezier op. Ik geniet van de buitenlucht en alle mensen en dieren zie zich buiten bevinden. Ook is het een goed excuus om later op de dag bij de koffie wat lekkers te snoepen.”

Waarom zouden meer mensen moeten fietsen?
“Dat ik fiets betekent niet dat anderen het ook moeten doen. Ik zou ze graag stimuleren om het wel te doen, maar het moet vanuit intrinsieke motivatie komen.” Een werkgever kan je als werknemer wel proberen te motiveren omdat het ook voor de organisatie veel voordelen met zich meebrengt, maar uiteindelijk stap jij zelf op de fiets. Pien ziet naast de voordelen ook een aandachtspunt: “het wordt alleen maar drukker op de fietspaden dus laten we elkaar in ieder geval de ruimte gunnen.” Maar volgens haar zijn mensen gek als ze de fiets laten staan: “het is gewoon gezellig als we post-corona elkaar weer kunnen groeten op de weg naar en vanuit het werk. Laten we (fiets-)bellen.”

Foto door Pien

Over Love to Ride

Love to Ride is hét fietsprogramma voor werkend Nederland. Het programma stimuleert om vaker de fiets te pakken. Zo draag je bij aan je eigen gezondheid én een gezonder leefmilieu. Love to Ride is een internationaal programma dat je wereld een beetje schoner, mooier en vitaler wil maken. Ben jij ook een bikkel? Bekijk dan het programma op de website of neem contact met ons op. Love to Ride wordt in Nederland aangeboden door Workplace Giving.