Bikkelseizoen: Chiel gunt iedereen dagelijkse reflectie op de fiets

"Ik fiets omdat het mij ontspanning geeft en het mij op mooie plekken brengt".

De dagen zijn korter, het is kouder en we werken nog steeds voornamelijk thuis. Wie pakt er dan nog de fiets naar het werk? Bikkels. De winter is het bikkelseizoen van Love to Ride voor forenzen. Wij vroegen bikkels de hemd van het lijf. Doe inspiratie op door onze bikkelverhalen te lezen. Chiel bijt het spits af: zijn fietsritten gaan tussen weilanden door, langs het water, delen door het bos maar ook door de stad.

Thuiswerken is het nieuwe normaal en daardoor is forenzen naar en vanuit het werk niet geheel vanzelfsprekend meer. Toch blijft het belangrijk dat je aan je dagelijkse beweging komt. De bikkels die meedoen aan Love to Ride vertellen je graag waarom ze jou aanraden om de fiets te pakken op de momenten dat je wel naar het kantoor gaat, of waarom het juist lekker is om tussen de online vergaderingen door op de fiets te stappen!

 

Tekst gaat verder onder de foto

“Ik fiets veel vanuit en in de omgeving van mijn woonplaats Amersfoort en heb inmiddels diverse vaste rondes die ik vaak fiets. Uiteraard is de fietsroute naar mijn werk hier ook onderdeel van. Afhankelijk van de wind(richting) kies ik dan een ronde uit of kies ik juist voor een specifieke rit in een bepaalde omgeving. Bijvoorbeeld door een bos, over de Hilversumse heide of over de Utrechte heuvelrug. Daarnaast fiets ik door het jaar heen diverse toertochten, startend vanuit verschillende plaatsen in Nederland.”

Fietste jij altijd al naar je werk?
Ik heb niet altijd naar het werk gefietst omdat de omstandigheden en werktijden helaas niet altijd de ruimte gaven om de fiets te pakken. Bij mijn huidige werkgever zijn deze omstandigheden er op dit moment wel en kan ik mijn tijd hierop indelen. Doordat we afgelopen jaar veelal hybride hebben gewerkt was er ook veel aandacht voor de vitaliteit van de medewerkers. Dit heeft mij extra gestimuleerd om deze ruimte ook te blijven gebruiken om af en toe de fiets te pakken naar het werk of in de pauze of na het werk een rondje te fietsen.

Wat maakt de route naar jouw werk zo bijzonder of fijn?
Ik vind de route naar mijn werk erg mooi omdat deze zo afwisselend is. Daarnaast zijn er vanuit Amersfoort verschillende routes naar Odijk. Tussen weilanden door, langs het water, delen door het bos en ook door de stad maken de route erg divers. Soms maak ik de route aan het einde van een werkdag wat langer en fiets ik graag nog een extra stuk over de Utrechtse heuvelrug terug naar huis. Op de fiets klimmend over de Amerongse berg om daarna via het valleikanaal vanuit Scherpenzeel terug te fietsen naar Amersfoort. Heerlijk om te genieten van de omgeving en van de natuur.

Waarom gun jij anderen het plezier van fietsen naar het werk?
Fietsen naar het werk geeft mij een ontspannen, energieke en frisse start van de dag. Daarnaast is een fietsrit aan het einde van een werkdag ook ideaal om de gedachten te verzetten na een drukke werkdag of juist te reflecteren op zaken die die dag hebben gespeeld. Dit gun ik anderen absoluut ook.

Wat betekent Fietsen voor jou in een paar woorden?
Ontspannen, frisse energie en mooie plekken.

En in wat meer woorden?
Naast het fietsen naar het werk fiets ik ook regelmatig met een aantal fiets maten en plannen we regelmatig een toertocht waarbij het samen fietsen en gezelligheid uiteraard ook een grote rol speelt. Met als hoogtepunten de deelname aan de toerversie van de Amstel Gold race en het traditioneel afsluiten van het fietsjaar met de meewind koers vanuit Amersfoort.

Wij vinden jou een bikkel omdat jij door weer en wind fietst! Hoe zorgen we ervoor dat meer mensen voor de fiets kiezen als vervoersmiddel naar het werk?
Ik moet toegeven dat ik geen groot fan ben van fietsen in de regen maar dit kan je natuurlijk altijd overvallen. En tegen de kou kun je je natuurlijk kleden, zolang het maar veilig is om te fietsen.

Om meer mensen op de fiets te krijgen denk ik dat het belangrijk is dat werkgevers het belang van vitale medewerkers inzien en hier ook de omstandigheden voor creëren. Hier kan gedacht worden aan een bijdrage bij de aanschaf van een fiets maar daarnaast zijn voor mij een goede (en beveiligde) fietsenstalling en gelegenheid om jezelf op te frissen of te douchen ook erg belangrijk. Daarnaast kost fietsen natuurlijk ook tijd. Een werkgever zou in zijn/haar beleid ook het gevoel moeten geven dat deze ruimte er is waardoor een medewerker, indien ook de agenda deze ruimte biedt, (vaker) kan kiezen voor de fiets. En in mijn geval voor mijn racefiets!

Malebrug over de Eem

Foto door Chiel

Over Love to Ride

Love to Ride is hét fietsprogramma voor werkend Nederland. Het programma stimuleert om vaker de fiets te pakken. Zo draag je bij aan je eigen gezondheid én een gezonder leefmilieu. Love to Ride is een internationaal programma dat je wereld een beetje schoner, mooier en vitaler wil maken. Ben jij ook een bikkel? Bekijk dan het programma op de website of neem contact met ons op. Love to Ride wordt in Nederland aangeboden door Workplace Giving.